Μίνι Μέρκελ για τη θέση της Μέρκελ

Την πρωθυπουργό του Ζάαρ, Ανεγκρετ Κάρενμπαουερ, υπέδειξε η καγκελάριος ως νέα γενική γραμματέα του CDUΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Tη σταδιακή μεθόδευση της διαδικασίας διαδοχής της στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) «βλέπουν» πολλοί στην απόφαση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να υποδείξει την πρωθυπουργό του κρατιδίου Ζάαρ, Ανεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπαουερ, ως τη νέα γενική γραμματέα του CDU.

Τα γερμανικά media κάνουν λόγο για μια πολιτικό που ξέρει να κερδίζει εκλογές, με βασικά χαρακτηριστικά της τον πραγματισμό, τις κοινωνικές ευαισθησίες αλλά και τις συντηρητικές αξίες.

Το όνομα της Κάρενμπαουερ, γράφουν τα ΜΜΕ, «πρέπει να μάθουμε να το προφέρουμε όσο δύσκολο κι αν είναι», καθώς η πρωθυπουργός του κρατιδίου εξελίσσεται σε κεντρικό πρόσωπο της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Υπενθυμίζεται ότι και η ίδια η Μέρκελ κατείχε το αξίωμα της γενικής γραμματέως προτού αναλάβει την ηγεσία του CDU.

Το συνέδριο

Για τα πρακτικά, η υποψηφιότητα θα επικυρωθεί στο έκτακτο κομματικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιλογή της έμπιστης της καγκελαρίου έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο γερμανικό πολιτικό τοπίο, εντούτοις ουδείς βρέθηκε να αμφισβητήσει τις ικανότητές της.

Η 55χρονη μητέρα τριών παιδιών έχει περάσει διαδοχικά από τη θέση της υπουργού Εσωτερικών, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο κρατίδιο του Ζάαρ πριν αναδειχθεί το 2011 πρωθυπουργός του. Εκτοτε έχει κερδίσει δύο φορές τις τοπικές εκλογές σε μια περίοδο κατά την οποία το κόμμα της σημείωνε πτώση σε εθνικό επίπεδο.

Στο «μέτωπο» του έτερου κυβερνητικού εταίρου τα πράγματα δεν κυλούν ανέφελα, αφού στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που είναι βαθιά διχασμένο και σε δημοσκοπική κατρακύλα, ξεκίνησε χθες η ψηφοφορία μεταξύ των 463.723 μελών του για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Insa» για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», το SPD βρίσκεται πρώτη φορά πίσω από το εθνικιστικό AfD, με 15,5% έναντι 16%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα