«Ρωμαίος» από την Ανδαλουσία

Ο γνωστός τενόρος Ισμαέλ Τζόρντι μιλά για τη δύσκολη όπερα του Σαρλ Γκουνό, όπου πρωταγωνιστεί και το… ποδόσφαιροΣυνέντευξη στη 
Γιώτα Βαζούρα 

Aν δεν ήταν τενόρος, ίσως να είχε γίνει ποδοσφαιριστής. Ο Ανδαλουσιανός -με καταγωγή από την Καταλονία- ερμηνευτής Ισμαέλ Τζόρντι, προτού «βουτήξει» στα βαθιά της λυρικής τέχνης, είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, ωστόσο οι άριες και το μπελκάντο τον κέρδισαν. Στην πρώτη εμφάνιση και επίσκεψή του στη χώρα μας, ο Τζόρντι (ή, όπως θα τον έλεγαν οι Καταλανοί, «Χόρντι») πρωταγωνιστεί στη νέα παραγωγή της Λυρικής «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που κάνει πρεμιέρα στις 25 Φεβρουαρίου.

Προτού ανέβει στην εντυπωσιακή σκηνή της ΕΛΣ για να ενσαρκώσει τον Ρωμαίο, ο Ισπανός τενόρος μιλά στη «δημοκρατία» για τους αγαπημένους ρόλους του, για την καλύτερη συμβουλή που του έδωσε ο μέντοράς του, ο αξέχαστος Αλφρέντο Κράους, για την πιθανολογούμενη απόσχιση της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία, αλλά και για το πώς φαντάζεται τη ζωή του ύστερα από δέκα χρόνια.

«Οταν είδα το κτίριο της Λυρικής και την αίθουσα με την καταπληκτική ακουστική, έμεινα με το στόμα ανοιχτό» μας λέει, χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό του. Με την ίδια ζέση, όμως, τον περιμένει και το ελληνικό κοινό, μια και η συγκεκριμένη πεντάπρακτη όπερα του Σαρλ Γκουνό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Λυρική.

«Είναι μια μινιμαλιστική και μοντέρνα παραγωγή» μας εξηγεί, «μπερδεύοντας» στον λόγο του αγγλικά, ιταλικά και κάποιες σκόρπιες ισπανικές λέξεις. «Η ιστορία είναι γνωστή και δεν σας κρύβω ότι, όταν παίρνεις μια νέα, μοντέρνα παραγωγή, είναι πιο δύσκολο να γεφυρώσεις τα στοιχεία. Ωστόσο, έχουμε όλοι δουλέψει πολύ και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια όμορφη, εντυπωσιακή παράσταση».

Στον ρόλο του Ρωμαίου επιστρέφει ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια, αφού το ρεπερτόριό του μονοπωλούν ρόλοι του μπελκάντο. «Είναι πολύ σύνθετος» μας εξηγεί. «Διότι ο εκάστοτε πρωταγωνιστής πρέπει να είναι συνεχώς πάνω στη σκηνή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ρόλο ο οποίος απαιτεί τις φωνητικές ικανότητες τριών τενόρων και έχει πολλές εναλλαγές. Μάλιστα, σε τέτοιους ρόλους είναι απαραίτητο να υπάρχει χημεία ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Πράγματι, με το που γνώρισα τη Μυρτώ (σ.σ.: Παπαθανασίου) δέσαμε αμέσως! Είναι σημαντικό να υπάρχει χημεία».

Μαθητής του θρυλικού Ισπανού τενόρου Αλφρέντο Κράους στη Μουσική Ακαδημία «Reina Sofia», ο Ισμαέλ Τζόρντι κρατά ως φυλαχτό μια συμβουλή που του είχε δώσει ο αξέχαστος ερμηνευτής. «Μου έλεγε να είμαι επαγγελματίας, τόσο μέσα στο θέατρο όσο και εκτός. Ηταν ένας απίστευτος άνθρωπος, με αριστοκρατικούς τρόπους. Σπανίζουν τέτοιες προσωπικότητες. Μπορεί να ήταν ντίβα στη σκηνή, ωστόσο στη ζωή του ήταν πολύ απλός και ταπεινός».

Τελικά, είναι αλήθεια ή μύθος ότι οι Ελληνες και οι Ισπανοί μοιάζουν πολύ; «Αν εμφανιστείς στην πόλη μου, κανείς δεν θα καταλάβει ότι είσαι Ελληνίδα. Τόσο πολύ μοιάζουμε! Εχουμε τον ίδιο τρόπο ομιλίας, την ίδια μελωδία, ακόμη και την ίδια φυσιογνωμία».

• Info: Η πρεμιέρα της όπερας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαρλ Γκουνό, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, έχει οριστεί για τις 25 Φεβρουαρίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 11 Μαρτίου 2018. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Λουκάς Καρυτινός.

«Αδύναμη Ισπανία χωρίς Καταλονία»

Αν και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του πλανήτη, όπως η Οπερα της Βαστίλης και η Royal Opera του Λονδίνου, ο Ανδαλουσιανός τενόρος παραδέχεται ότι η καλύτερη εμφάνισή του είναι «αυτή που περιμένει να έρθει», τονίζοντας πως σε δέκα χρόνια φαντάζεται τον εαυτό του να κάθεται στην παραλία της γενέτειράς του, της Χερέθ, πίνοντας τσέρι, απολαμβάνοντας τον ήλιο και παίζοντας ποδόσφαιρο, πάντα στη θέση του αμυντικού.

«Θα μου άρεσε να σταματήσω το τραγούδι όταν θα έχω ακόμη καλή φωνή. Τουλάχιστον αυτό σκέφτομαι τώρα, δεν ξέρω σε δέκα χρόνια από τώρα αν θα έχω αλλάξει άποψη» μας λέει, χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του όταν τον ρωτάμε τι πιστεύει για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. «Εχουμε κουραστεί από αυτή την κατάσταση. Οποια εφημερίδα ή τηλεόραση στη χώρα μας κι αν ανοίξεις μιλά για αυτό. Η Ισπανία χωρίς την Καταλονία είναι αδύναμη. Η ομορφιά της χώρας μου είναι ότι αποτελείται από διαφορετικά μέρη. Δεν πρέπει να το χάσουμε αυτό».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα