Κλήρος και λαός τίμησαν την «Ορθόδοξη Αλήθεια»

Αφιερωμένη στον π. Γεώργιο Μεταλληνό η βραδιά για τα τρία χρόνια της εφημερίδαςΜε την επετειακή εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου η «Ορθόδοξη Αλήθεια», η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα στην εκκλησιαστική ενημέρωση, γιόρτασε τα τρία χρόνια κυκλοφορίας της. 

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ένας από τους βασικούς αρθρογράφους της εφημερίδας και ταυτόχρονα σημαίνουσα μορφή της Ορθοδοξίας και της θεολογίας, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός.

Η εκδήλωση άρχισε με ύμνους που έψαλε η βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών Αττικής «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό τη διεύθυνση του Ηλία Ρεδιάδη Τούμπα.

Ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της έκδοσης, ενώ αναφέρθηκε σε όλα τα μέλη της ομάδας, τους αρθρογράφους, τους δημοσιογράφους και τους συνεργάτες της.

Σκιαγραφώντας τη μέχρι σήμερα πορεία της εφημερίδας είπε: «Η “Ορθόδοξη Αλήθεια” πέτυχε στα πρώτα της βήματα σε μια δύσκολη περίοδο για τον Τύπο, διότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της είναι η ζωή της ενορίας, αλλά και η διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων για τα θρησκευτικά και τα εθνικά θέματα, καθώς η διάθεση ποιοτικών προσφορών βιβλίων και CD στο αναγνωστικό κοινό».

Σχολιάζοντας τη στάση της «Ορθόδοξης Αλήθειας» ο Δημήτρης Ριζούλης ανέφερε: «Συγκρουστήκαμε με κεντρικές επιλογές της εκκλησιαστικής ηγεσίας και ασκήσαμε δημιουργική κριτική με γνώμονα την αγάπη για την Εκκλησία και την πατρίδα». Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιλογή της εφημερίδας να αναδείξει περιπτώσεις ιερέων της διπλανής πόρτας, εθελοντών αλλά και άγνωστων μαρτυριών και πτυχών της εκκλησιαστικής και της εθνικής ιστορίας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» ευχαρίστησε τον εκδότη του Δημοκρατικού Τύπου Ιωάννη Φιλιππάκη για την εμπιστοσύνη και την πίστη του στην προσπάθεια για τη δημιουργία της εφημερίδας.

Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με θέμα την προσφορά του π. Γεώργιου Μεταλληνού με συντονιστή τον διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη.

Ο Κωνσταντίνος Μπελέζος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε: «Το όραμα του π. Γεώργιου Μεταλληνού για τη Ρωμιοσύνη δεν αποτελεί αντιδραστικό απολίθωμα, αλλά κίνητρο συλλογικής δράσης».

Ο Δημήτριος Γόνης, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στην πλούσια επιστημονική εργασία του π. Γεώργιου Μεταλληνού, ενώ ο Βασίλειος Κέκης, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής, εξήρε τη διακονία του τιμώμενου στον Ναό του Αγίου Αντίπα. Ο Κωνσταντίνος Χολέβας, πολιτικός επιστήμονας, αναφέρθηκε στη δυνατότητα του π. Γεώργιου Μεταλληνού να συνδυάζει τις ιστορικές και τις θεολογικές πηγές με την πειστική επιχειρηματολογία, για να υπερασπιστεί τα δίκαια της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο διευθυντής της «Ορθόδοξης Αλήθειας» Δημήτρης Ριζούλης επέδωσε τιμητική πλακέτα στον π. Γεώργιο Μεταλληνό.

Την εκδήλωση επένδυσαν μουσικά με δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού τα μέλη μουσικού συγκροτήματος υπό την επιμέλεια του Βασίλη Οικονόμου, ερευνητή της ελληνικής λαογραφίας.

Η βραδιά έκλεισε με χαιρετισμό του επισκόπου Βελεστίνου Δαμασκηνού, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Ο κ. Δαμασκηνός συνεχάρη την ομάδα της «Ορθόδοξης Αλήθειας», γιατί σε μια εποχή που η ορθόδοξη πίστη βάλλεται η εφημερίδα είναι έγκριτη και μαχητική, ενώ ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο Μεταλληνό για την προσφορά του στην Εκκλησία.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο εκδότης του Δημοκρατικού Τύπου Ιωάννης Φιλιππάκης, ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλαος Χαβούτης, ο ιστορικός και αρθρογράφος της «Εστίας» Σαράντος Καργάκος, καθώς και σύσσωμη η ομάδα της «Ορθόδοξης Αλήθειας».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους -εκτός του επισκόπου Βελεστίνου Δαμασκηνού- ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και πλήθος ιερέων. Ακόμα, το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Ανδριανός και Πάνος Κόνσολας. Επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δεξιάς Φαήλος Κρανιδιώτης, δικαστικοί, καθηγητές των Θεολογικών Σχολών και πλήθος κόσμου.

Ο θρησκευτικός Τύπος από τη Βαυαροκρατία

«Μικρή ανθοδέσμη στα γενέθλια της “Ορθόδοξης Αλήθειας”» χαρακτήρισε την εισήγησή του ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς. Για να τιμήσει την εφημερίδα στα τρία χρόνια ευδόκιμης κυκλοφορίας της, έστρεψε την προσοχή των ακροατών στις απαρχές του θρησκευτικού Τύπου στην Ελλάδα των μετεπαναστατικών χρόνων. Σε ένα κλίμα, όπως είπε, πολιτικό και εκκλησιαστικοθρησκευτικό, που παραμένει -τηρουμένων των αναλογιών- ως σήμερα αμετάβλητο.

Περιέγραψε τη δυσχερή για την πατρίδα μας πορεία την εποχή της Βαυαροκρατίας, όπου η χώρα μας λειτουργούσε ως θλιβερό προτεκτοράτο ξένων κυριάρχων, αλλά και την πορεία του εξευρωπαϊσμού που μετάγγιζαν αδιάκοπα «φωταδιστές» διανοούμενοι, με κορυφαίο τον Αδαμάντιο Κοραή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρακτική των προτεσταντών μισιοναρίων και στην προτεσταντική «ιεραποστολή», που ανθούσε στην Ελλάδα της Βαυαροκρατίας επηρεάζοντας τον λαό μας, και τόνισε ότι στόχος των ξένων ήταν ο εκπροτεσταντισμός και εκδυτικισμός της μικρής Ελλάδας.

Η «Σάλπιγξ»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έκδοση της «Ευαγγελικής Σάλπιγγος», του αρχαιότερου θρησκευτικού περιοδικού με εκδότη τον ιεροκήρυκα Γερμανό.

Οπως είπε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ανάλογος με την «Ευαγγελική Σάλπιγγα» οφείλει να είναι ο εκκλησιαστικός Τύπος της εποχής μας, διακονώντας τον λαό του Θεού και ενισχύοντας το ποιμαντικό έργο της διοικούσας Εκκλησίας. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτή την αποστολή έχουν αναλάβει και οι εκδίδοντες σήμερα την «Ορθόδοξη Αλήθεια» αλλά και όλοι οι συνεργάτες της.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα