Η απαισιοδοξία Ντράγκι φέρνει νεύρα στον Τσακαλώτο

Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε το θερμό επεισόδιο που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη για το επταετές ομόλογοΝέες βολές κατά του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επιβεβαίωσε ουσιαστικά την κόντρα του με τον κεντρικό τραπεζίτη της ευρωζώνης στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, στο στόχαστρο του κ. Τσακαλώτου βρέθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας προχθές το βράδυ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «υπερβολικά απαισιόδοξους» τους κ. Ντράγκι και Ρέγκλινγκ για τα σχόλιά τους σχετικά με το επταετές ομόλογο που εξέδωσε πρόσφατα το Ελληνικό Δημόσιο. «Δεδομένης της κατάστασης στις αγορές, η έκδοση τα πήγε εξαιρετικά, ήταν επιτυχημένη» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Υπάρχει αβεβαιότητα στις αγορές σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ας μην υπερβάλλουμε».

Διαφωνίες

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε εμμέσως ότι είχε θερμό επεισόδιο στο τελευταίο Eurogroup με τον επικεφαλής της ΕΚΤ: «Εγινε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ολοκληρωθεί και δη επί της ανεμπόδιστης ροής των πλειστηριασμών, που προβλέπεται να διασφαλιστεί. Εγώ θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά για να κλείσει αυτό το προαπαιτούμενο και ότι η ΕΚΤ ήταν πιο αυστηρή στο θέμα αυτό απ’ όσο θα έπρεπε. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον επικεφαλής της ΕΚΤ, νομίζω ότι είναι αμοιβαίος ο σεβασμός. Υπήρξαν διαφωνίες και στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον».

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων το 2019, αλλά ισχυρίστηκε ότι «μέτρα και αντίμετρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος είναι στην πραγματικότητα ένα δημοσιονομικά ουδέτερο πακέτο».

Επίσης, απέρριψε και πάλι την προσφυγή σε προληπτική γραμμή, σημειώνοντας ότι «είναι δυσανάλογο να ζητήσεις προληπτική πιστωτική γραμμή μόνο και μόνο για να αποκτήσεις waiver», δηλαδή τη δυνατότητα να γίνονται τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ ως ενέχυρο.
Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Τσακαλώτος έκανε την παραδοχή ότι η Ελλάδα είναι θεατής των αποφάσεων για το χρέος, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από τη Γερμανία: «Οσον αφορά το χρέος, είμαστε κοντά στις συζητήσεις, αλλά η Ελλάδα θα έπρεπε να συμμετέχει από την αρχή στις συζητήσεις αυτές. Δεν είναι τρόπος αυτός να κυβερνάται η Ευρώπη. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι, εάν είχε σχηματιστεί νωρίτερα και λειτουργούσε πλήρως η κυβέρνηση στη Γερμανία, πολλά θέματα θα είχαν προχωρήσει γρηγορότερα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα