ΣτΕ: Πράσινο φως στην απελευθέρωση των φαρμακείων

Σφραγίδα νομιμότητας έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Προεδρικό Διάταγμα για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία του και κυρίως τη συμμετοχή ιδιωτών -μη φαρμακοποιών- στα φαρμακεία.Οπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 26/2018 γνωμοδότησή του, οι ρυθμίσεις του διατάγματος που αφορούν τη συμμετοχή ιδιωτών με κεφάλαια στη λειτουργία των φαρμακείων δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα και στις προστατευόμενες από αυτό ελευθερίες, ενώ διατυπώνεται μία και μόνο ένσταση, που αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «η επίμαχη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για την αντιμετώπιση των φαινομένων της υπερκατανάλωσης φαρμάκων, της τεχνητής ζήτησης φαρμάκων και της προώθησης των μη γενοσήμων φαρμάκων, που προκαλούν αύξηση της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης και υπέρμετρη επιβάρυνση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία εκτιμάται από τα ως άνω κείμενα ότι δύνανται να αποδοθούν, μεταξύ άλλων, και στο μονοπώλιο του εμπορίου φαρμάκων εκ μέρους του κλειστού επαγγελματικού κύκλου των φαρμακοποιών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα