EKEI ΟΠΟΥ ΠΟΝΑΕΙ

Ελληνική απάντηση στο «γήπεδο» των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΑπό τον 
Κοσμά Τριλίβα*

Πλέον, δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις των γειτόνων μας: Μυρίστηκαν αδυναμία και σαν σωστά αρπακτικά προσπαθούν να αρπάξουν ό,τι τους επιτρέπει η δύναμή τους. Οι διαπραγματεύσεις -ορθότερα, η διένεξη- με τα Σκόπια για το ονοματολογικό φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή σε μια σειρά προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας, με αναμφίβολα το κορυφαίο -μέχρι ώρας- περιστατικό, τον σκοπούμενο εμβολισμό ελληνικού πλοίου από τουρκικό, μια ξεκάθαρα επιθετική ενέργεια.

Είναι, βέβαια, προφανές ότι μπροστάρης σε αυτήν την ιστορία δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Τουρκία, η οποία, αν και ποτέ δεν θεωρούνταν προπύργιο ελευθερίας, από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 βαδίζει ταχύτατα στην οδό του αυταρχισμού.
Αναπόφευκτα, λοιπόν, ένα κράτος που αντιμετωπίζει με σιδηρά πυγμή τους ίδιους του τους πολίτες δεν είναι δυνατόν να επιδιώκει καλές και ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές του, τους οποίους, ούτως ή άλλως, υποτιμά και εχθρεύεται ανέκαθεν.
Τι επιλογές έχει, λοιπόν, η Ελλάδα;

Η μια λύση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η εφαρμογή του δικαίου της ισχύος. Καλώς ή κακώς, όμως, η Ελλάδα δεν διαθέτει τη «μυϊκή» δύναμη να τα βάλει ένας προς έναν με την Τουρκία (ειδικά από τη στιγμή που δεν θα είναι ένας προς έναν), άλλα ούτε και θα έπρεπε, αφού αυτό θα την έκανε να φανεί ως το μέρος που κλιμακώνει και εν τέλει να χάσει το δίκιο της ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης. Αλλά και η ψυχική δύναμη της σημερινής ηγεσίας είναι μάλλον μη συγκρίσιμη με την έπαρση ενός αυτοανακηρυχθέντος «σουλτάνου».

Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, την ώρα που η Τουρκία εισβάλλει στην Αφρίν για να βομβαρδίσει αντάρτες και αμάχους, που τραμπουκίζει την Κύπρο για τα ενεργειακά της, που αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η Ελλάδα πρέπει να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας και, εκμεταλλευόμενη τα δημοκρατικά και ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των συμμάχων της, να χτυπήσει εκεί όπου πονάει.

Οχι μόνο να μην αρνηθεί το άσυλο στους Τούρκους πολίτες που φτάνουν κατά δεκάδες στη χώρα μας, αλλά να δείξει ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων εκείνων που θεωρούνται οι πιο μισητοί εχθροί του νεοοθωμανικού καθεστώτος.

*Νομικός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα