«Παρελθόν η πρακτική των εισβολών»

Πυρά Παυλόπουλου για την Τουρκία! Τι είπε για τις βλέψεις των ΣκοπιανώνΑστραψε και βρόντηξε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά της Τουρκίας και των Σκοπίων στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς. Χαρακτήρισε «τουρκικές επινοήσεις» τα περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και διεμήνυσε στην ΠΓΔΜ ότι, αν θέλει να λυθεί το ονοματολογικό, δεν θα πρέπει να έχει ίχνος αλυτρωτισμού στο Σύνταγμά της. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε., δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». «Πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι η πρακτική των προκλήσεων και, πολύ περισσότερο, των εισβολών σε ελληνικό και σε κάθε ευρωπαϊκό έδαφος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» τόνισε.

Αμέσως μετά έστειλε και μήνυμα στα Σκόπια, σημειώνοντας την ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας και υπογραμμίζοντας ότι όποιο όνομα κι αν επιλεγεί δεν πρέπει να εμπεριέχει ίχνος αλυτρωτισμού, είτε σε ό,τι αφορά σύνορα είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα και τη γλώσσα. Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για την ανάγκη τερματισμού των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, «που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τροφοδοτούν τον λαϊκισμό», με τον κ. Χίγκινς να συμφωνεί απόλυτα.

Τα θέματα της οικονομίας κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε λίγο αργότερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ιρλανδός πρόεδρος με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίση, από την οποία υπέφεραν πολύ και οι δύο λαοί, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός ίσως υπέφερε περισσότερο από τον ιρλανδικό, παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο κ. Χίγκινς, προσθέτοντας ότι «η ύπαρξη κοινωνικής Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας».

Ο Ιρλανδός πρόεδρος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα