Επιπλέον 300 γιατροί (!) σε «λίστα» της Novartis

«Λαβράκια» και για το 2016 έβγαλε η έφοδος στην εταιρία! Η ζημιά για το Δημόσιο εκτιμάται σε πάνω από 3 δισ.Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Από την αποκρυπτογράφηση των ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν από τις εφόδους των εισαγγελέων Διαφθοράς στη Novartis αποκαλύπτονται καλά κρυμμένα μυστικά και στοιχεία, τα οποία οδηγούν σε νέους δρόμους την έρευνα για το μεγάλο «πάρτι» στον χώρο της Υγείας.
Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφερε στο φως μια νέα λίστα, που αριθμεί περίπου 300 γιατρούς του Δημοσίου αλλά και ιδιώτες, οι οποίοι εμφανίζονται να δωροδοκήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της Novartis.

Από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τα γραφεία της εταιρίας και από συνεργαζόμενες με αυτήν επιχειρήσεις φέρεται ότι προκύπτουν δωροδοκίες γιατρών ή άλλων προσώπων ακόμη και μετά τον Αύγουστο του 2016, και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η έρευνα του FBI. Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες Αρχές τα συγκεκριμένα πρόσωπα εμφανίζονται να έβαλαν στην τσέπη τους από 1.000-5.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017.

Μάλιστα, τα επίμαχα ονόματα περιέχονται σε έγγραφο με ξεχωριστή στήλη για τα ποσά που πρέπει να δοθούν στον καθέναν. Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο των εισαγγελέων έχουν μπει όλοι οι λογαριασμοί της εταιρίας αλλά και αυτοί των γιατρών, ενώ αναμένονται οι απαντήσεις στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει κάνει η χώρα μας στην Ελβετία, προκειμένου να ανοίξει ο «τροφοδότης» λογαριασμός της UBS.

Ατυπο δίκτυο

Οι συγκεκριμένοι γιατροί έρχονται να προστεθούν στη λίστα των τουλάχιστον 4.000 συναδέλφων τους που φέρεται ότι είχαν συστήσει ένα άτυπο δίκτυο, συνταγογραφώντας -με το αζημίωτο- φάρμακα της Novartis, με στόχο την κυριαρχία της στην ελληνική αγορά.

Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου από τις πρακτικές που μετερχόταν η εταιρία ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για 3 δισ. ευρώ, καθώς στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη των δημόσιων νοσοκομείων που χρησιμοποιούσαν φάρμακα της Novartis, τα οποία φέρεται ότι υπέκειντο σε συνεχείς ανατιμήσεις.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξε νέος κύκλος καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, στο πλαίσιο της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα, με έναν εξ αυτών να φέρεται ότι έχει δώσει συμπληρωματικά στοιχεία.

Οι παρεμβάσεις της Ενωσης Δικαστών και οι υπόνοιες για μεθοδεύσεις

Οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis προκαλούν αναταράξεις και στους κόλπους της Δικαιοσύνης, που μοιάζει να μοιράζεται σε στρατόπεδα, τα οποία προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτούν οι κινήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επιλέγει, κατά παράβαση του θεσμικού ρόλου της, να τοποθετηθεί με τρόπο που μπορεί κάποιος να σχολιάσει ότι υποδηλώνει πολιτική προτίμηση;

Αν και στο καταστατικό της προβλέπεται ότι «η ένωση παραμένει αδέσμευτη από τη διοίκηση και από κάθε πολιτική επιρροή», και πως βασικός γνώμονάς της είναι «η καθολική προστασία όλων ανεξαίρετα των μελών της», δεν ένιωσε την υποχρέωση να υψώσει ασπίδα προστασίας για τους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση και κατηγορούνται από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρεται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis ακόμη και ως μέλη συμμορίας.

Ωστόσο, τα ανακλαστικά της ήταν άμεσα όταν αποκαλύφθηκε η κίνηση πρωτοκλασάτων μελών της για τη συλλογή υπογραφών, προκειμένου το υπό έρευνα σκάνδαλο να το χειριστεί εφέτης. Σε αυτή την περίπτωση διαμαρτυρήθηκε, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις θεσμικά ανεπίτρεπτες και νομικά εσφαλμένες.

Η ένωση φαίνεται ότι επιφυλάσσει για τον εαυτό της και μόνο το δικαίωμα να εκφράζει γνώμη για τη Δικαιοσύνη, αφού έσπευσε να κατακεραυνώσει την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου επειδή… τόλμησε να εκφράσει δημόσια τη νομική άποψή της, διαφωνώντας για το θέμα της σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών. Η σύγκριση της υπόθεσης Novartis με αυτήν της Χρυσής Αυγής είναι τουλάχιστον άστοχη. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι η υπόθεση της Χρυσής Αυγής αφορούσε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου και όχι σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν πολιτικοί, αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι.

Ο ρόλος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης απαιτεί κινήσεις ψύχραιμες, ουδέτερες, που δεν αφήνουν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις, οι οποίες υποκρύπτουν υπόνοιες μεθόδευσης ώστε η πολύκροτη υπόθεση να οδηγηθεί στα χέρια εφέτη ανακριτή, με στόχο την καθυστέρηση ή ακόμη και τη χειραγώγησή της.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα