Διπλό «παρών» του Εγκέλαδου

Δεν ανησυχούν οι σεισμολόγοι για τις δονήσεις 4,4 Ρίχτερ στα  ελληνοβουλγαρικά σύνορα και 4,8 νότια της ΚεφαλλονιάςΔεν εμπνέουν ανησυχία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα, με διαφορά λίγων λεπτών, στα σύνορα με τη Βουλγαρία και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εκδηλώθηκε στη 1.40 π.μ., το επίκεντρό του εντοπίστηκε 92 χιλιόμετρα βόρεια της Ξάνθης και το εστιακό βάθος του ήταν πέντε χιλιόμετρα. 

Πέντε λεπτά αργότερα οι σεισμογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο 39 χιλιόμετρα νότια του Αργοστολίου με εστιακό βάθος εννέα χιλιόμετρα. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.
«Οι δύο αυτοί σεισμοί συμπίπτουν μόνο χρονικά και δεν έχουν καμία άλλη μεταξύ τους σύνδεση» τόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Ο σεισμός στο Ιόνιο δεν μας ανησυχεί καθόλου, δεδομένου ότι εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, που φιλοξενεί πολύ μεγαλύτερα μεγέθη και έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας. Σπάνια χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τη δόνηση επί βουλγαρικού εδάφους που έγινε αισθητή σε Θράκη και Σκόπια, καθώς η περιοχή του επικέντρου της παρέμενε «εν υπνώσει» τα τελευταία 90 χρόνια.

«Ο πιο πρόσφατος ισχυρός σεισμός σε αυτή την περιοχή ήταν το 1928 με μέγεθος 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ομως μια δόνηση της τάξης των 4,4 Ρίχτερ δεν σημαίνει τίποτα» τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης. Στο μεταξύ, ακόμη μία σεισμική δόνηση σημειώθηκε χθες το πρωί έξω από την Πάτρα. Ο σεισμός είχε μέγεθος 3,8 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της αχαϊκής πρωτεύουσας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα