Τιτανικός… η «Bild», έπεσε στην παγίδα των fake news

Σατιρικό περιοδικό οδήγησε σε φιάσκο τη γερμανική εφημερίδα! Δυναμίτισε τις σχέσεις της Μόσχας με το ΒερολίνοΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Στο επίκεντρο σκανδάλου fake news βρίσκεται η «Bild», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας (με κυκλοφορία πάνω από 1.000.000 φύλλα στη χώρα), η οποία την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε με πρώτο θέμα τη δημοσίευση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποδείκνυαν δήθεν ότι η Ρωσία αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. Η χθεσινή αποκάλυψη όμως του σατιρικού περιοδικού «Τιτανικός» ότι εκείνο είχε «κατασκευάσει» τα επίμαχα e-mails αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα για το κύρος της εφημερίδας – που πολλές φορές στο παρελθόν επιτέθηκε στην Ελλάδα με «κίτρινα» δημοσιεύματά της.

Στα ψεύτικα μηνύματα τα οποία υποτίθεται ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ του επικεφαλής της νεολαίας του SPD Kέβιν Κιούνερτ και ενός Ρώσου χάκερ ονόματι Γιούρι ο τελευταίος προσφερόταν να βοηθήσει τον Κιούνερτ στην εκστρατεία του NoGroKo κατά του Μεγάλου Συνασπισμού (οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες καλούνται να αποφασίσουν έως τις 2 Μαρτίου αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία), ενώ ο Κιούνερτ δεχόταν με χαρά βοήθειά του χαρακτηρίζοντάς τη «χρήσιμη»!

Ο πομπώδης τίτλος της συντηρητικής «Bild» για «νέα, βρόμικη καμπάνια στο SPD» αποδείχθηκε όμως… fake news. «Ενα ανώνυμο e-mail και δύο τρία τηλεφωνήματα και η Bild δημοσιεύει οτιδήποτε ταιριάζει στην ατζέντα της» τόνισε ο εκδότης του «Τιτανικού» Μόριτζ Χέρτγκεν.
Το φιάσκο ήλθε να αποδείξει ότι οι υπεύθυνοι της εφημερίδας δεν μπήκαν στον κόπο να διασταυρώσουν ούτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κιούνερτ. Εύκολα θα διαπίστωναν ότι η διεύθυνση που αναφερόταν στα e-mails δεν υπάρχει. Μόλις στην τελευταία πρόταση του δημοσιεύματος η εφημερίδα παραδεχόταν ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η συγκεκριμένη αλληλογραφία είναι αληθινή».

Στο μεταξύ κι ενώ εδώ και καιρό έχει ανοίξει ολόκληρη συζήτηση για τα λεγόμενα trolls του διαδικτύου, το twitter ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την εκκαθάριση κακόβουλων και προπαγανδιστικών λογαριασμών από αυτόνομα προγράμματα λογισμικού (bots) που προσποιούνται τους χρήστες, με στόχο τη χειραγώγηση του δημόσιου λόγου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα