Η ανεργία φέρνει εγκλήματα στην οικογένεια

Η κρίση «αγρίεψε» τα περιστατικά βίας, διαπιστώνει ο πρόεδρος της  Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγ. ΛέωνΡεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Εντονα αποτυπώματα ενδοοικογενειακής βίας, που δεν περιορίζονται σε φαινόμενα λογομαχίας και χειροδικίας, αλλά δυστυχώς διευρύνονται ακόμα και σε δολοφονικές επιθέσεις, έχει αφήσει στη χώρα μας το πέρασμα της οικονομικής κρίσης. Οπως αναγνωρίζει σε δηλώσεις του στη «δημοκρατία» ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας δρ Γρηγόρης Λέων, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα άσκησης βίας από πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά από τα συμβάντα στο ιατρείο του.

«Οι περισσότεροι μου λένε ότι μέχρι πριν από κάποια χρόνια ήταν όλα καλά στο σπίτι τους, αλλά, από τη στιγμή που ένας από τους δύο έχασε τη δουλειά του, ξεκίνησαν προβλήματα διαφόρων ειδών, όπως, για παράδειγμα, η χρήση αλκοόλ και ο ξυλοδαρμός» αναφέρει και προσθέτει: «Γενικότερα η κρίση και ειδικότερα η πτώση του οικονομικού επιπέδου μιας οικογένειας που είχε συνηθίσει να ζει αλλιώς φέρνουν εκνευρισμό, προβλήματα και ξεσπάσματα που θα έχουν αντίκτυπο όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία».

Το πρόβλημα μάλιστα εμφανίζεται διευρυμένο, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Λέοντα, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρωποκτονιών έχει θύτες πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος. Αρκετά είναι, εξάλλου, τα σχετικά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και σόκαραν το πανελλήνιο για τη στυγνότητά τους.

Οπως αναφέρει, τα εγκλήματα αυτού του είδους τείνουν να γίνουν χαρακτηριστικό της χώρας μας, μια και οι δολοφονίες δείχνουν να έχουν πάγια συσχέτιση με τον θεσμό της οικογένειας.

«Ισως να μη βλέπαμε παλαιότερα τόσο πολλά ενδοοικογενειακά περιστατικά που να καταλήγουν σε έγκλημα, αλλά στην Ελλάδα ο πιο πιθανός δράστης είναι συνήθως από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον. Ως χώρα, πάντως, είμαστε σχετικά ήσυχη συγκριτικά με άλλες της Ευρώπης». Πάντως, ο ίδιος, έχοντας εξιχνιάσει πολλές υποθέσεις και στο βόρειο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατηρεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες ως προς τον τρόπο τέλεσης των εγκλημάτων.

«Εκεί, οι δολοφονίες έχουν διαφορετικό προφίλ, καθώς η χρήση όπλου είναι εκτεταμένη. Από τις πέντε νεκροτομές που έκανα κάθε ημέρα, τουλάχιστον οι δύο ήταν με όπλο, κάτι που δεν παρατηρούμε εδώ». Τα πιο περίεργα περιστατικά που έχει διαλευκάνει είναι θάνατοι από αλιγάτορες και κροκοδείλους, κάτι που σίγουρα δεν θα βιώσει ποτέ στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα