Στο Δημόσιο η κυβέρνηση αναστενάζει

Αγκάθια στις πρώτες επαφές με την τρόικα για την τέταρτη αξιολόγηση τα υπουργικά στελέχη, η κινητικότητα και η αξιολόγηση Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

O διορισμός των νέων μόνιμων γενικών γραμματέων των υπουργείων και των διευθυντών, η κινητικότητα και η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι οι νέοι «πονοκέφαλοι» της κυβέρνησης, όπως προέκυψε από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για την 4η αξιολόγηση.

Η πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων στο ξενοδοχείο «Χίλτον» επικεντρώθηκε στο Δημόσιο, στα ενεργειακά και στις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να επεκταθεί σε δημοσιονομικά ζητήματα, όπως το αν η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί από το 2019 αντί του 2020, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των πιστωτών θα παραμείνουν στην Αθήνα έως μεθαύριο, Πέμπτη, με στόχο να εντοπιστούν τα δυνητικά προβλήματα στα προαπαιτούμενα και να δρομολογηθεί η επίλυσή τους, ώστε να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Μάιο και να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία τον Ιούνιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση, μέσα στον Μάρτιο. Χθες και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι σε δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί η πρόοδος στο πεδίο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ερωτηθείς για την κόντρα του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο τελευταίο Eurogroup, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε κάποια αντιπαράθεση» και ότι «το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο».

Στις χθεσινές διαβουλεύσεις οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκτικοί στην επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να καλύψει και οφειλές επιχειρήσεων κάτω των 20.000 ευρώ. Οσον αφορά τα ενεργειακά, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Μαρτίου. Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών, είπε ότι εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ικανοποιητικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί νέα ραντεβού σε τεχνικό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών θα συνεχιστούν αύριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα