Ανθελληνικό ατόπημα Βρυξελλών

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε τα Σκόπια «Μακεδονία» και μετά η Κομισιόν μιλούσε για «λάθη στη μετάφραση»Από τη 
Θεανώ Καρούτα

Προκλήσεις, που δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα εν μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, προσφέρουν αφειδώς οι Βρυξέλλες, με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκλητικά, να αποκαλεί τη FYROM «Μακεδονία», τους πολίτες της «Μακεδόνες» και την Επιτροπή, λίγες ώρες αργότερα, να προσπαθεί ανεπιτυχώς να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα, κάνοντας λόγο για λάθος στη… μετάφραση.

Πιο αναλυτικά, ο Γιούνκερ σε συνέντευξη με αφορμή την περιοδεία του στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία και Μαυροβούνιο) αποκάλεσε «Μακεδονία» την ΠΓΔΜ και «Μακεδόνες» τούς πολίτες της, ενώ εκτίμησε ότι το πλήρες επίσημο όνομα της χώρας δεν είναι παρά μια «γραφειοκρατική ορολογία». «Στη “Μακεδονία” (sic), την ΠΓΔΜ όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι “Μακεδόνες” (sic) σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης» ανέφερε ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Deutsche Welle.

Mετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, η Κομισιόν -με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μέσω «πηγών» και όχι επίσημα- επιχείρησε να αποσυμπιέσει την κατάσταση, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» να αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με τον όρο «Μακεδονία», που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι πρόκειται για κάτι που «χάθηκε στη μετάφραση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι, όπως έκανε πάντα στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον ο Γιούνκερ θα αποκαλεί τα Σκόπια με την επίσημη ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Με την εξήγηση της Επιτροπής να κρίνεται το λιγότερο ανεπαρκής, εύλογα δημιουργούνται απορίες σχετικά με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς, παρά την εκπεφρασμένη αδημονία τους για την επικείμενη ένταξη νέων μελών στην Ενωση που αιμορραγεί, τίποτα δεν δικαιολογεί την τάση τους να παίρνουν θέση εις βάρος της Ελλάδας σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα