ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

Η πορεία από την αντίθεση στην… αγορά των ΒρυξελλώνΤου πολίτη
Π.Α. Παπαγαρυφάλλου*

Aς δούμε τις αρχικές εθνικές θέσεις του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για το όνομα των Σκοπίων.

1. Είδαμε ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, στα 1992-1993, είχε αναθέσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ως προς το όνομα των Σκοπίων, στην ιδιωτική εταιρία Manatos & Manatos στην Ουάσινγκτον, η οποία κατοχύρωσε και τη σύνθετη ονομασία. Πάνω στο εθνικό θέμα και στην ιστορία της Ελλάδας μας και της πολύπαθης Μακεδονίας επένδυσε κομματικά ο πατριάρχης του ελληνικού λαϊκισμού και της πολιτικής φαυλότητας, ο «αντιαμερικανός» Α. Παπανδρέου, του οποίου παραθέτω μερικές θέσεις ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση.

2. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 1993 διαβάζουμε και τα εξής: « Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε καμιά ξένη εθνική ή κρατική οντότητα που προσπαθεί να δημιουργήσει επίπλαστη εθνική συνείδηση στους κατοίκους της, παραχαράσσοντας την ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό μας».

3. Στη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει στα βόρεια σύνορά της κράτος στο όνομα του οποίου θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».

4. Ως αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 27 Μαρτίου 1993 και στην οποία την κατηγορούσε για «ενδοτισμό, δεχόμενη τη διπλή ονομασία». «Αστραφτε και βρόνταγε» ο «νοσοκόμος του Αμερικανού ναυτικού» μέσα στην ελληνική Βουλή, σαν νεφεληγερέτης Δίας, λέγοντας και τούτα: «Επαναλαμβάνω και σήμερα: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το κράτος με όνομα στο οποίο περιέχεται ο όρος “Μακεδονία” ή τα παράγωγά της. Η λέξη “Μακεδονία” είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι το πρόβλημα». Καταλήγοντας και παριστάνοντας τον ηγέτη που σέβεται την ευαισθησία και τη σημασία των εθνικών θεμάτων, έλεγε: «Τα εθνικά θέματα δεν είναι δυνατόν να γίνονται κλοτσοσκούφι στις εσωκομματικές διενέξεις της Νέας Δημοκρατίας… Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τυχοδιωκτισμούς» (σ.σ.: όλες οι υπογραμμίσεις των κειμένων του γράφοντα), (βλ. «Πρακτικά Βουλής», συνεδρίαση της 27ης/03/1993, σελ. 5.026-5.028).

5. Η δημοκρατία και ο λαϊκισμός θριαμβεύουν. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται κυβέρνηση και στις προγραμματικές δηλώσεις δεν διστάζει να πει: «Σχετικά με το άλλο μεγάλο εθνικό μας θέμα, το θέμα των Σκοπίων, επιθυμώ να επαναλάβω την απόφασή μας να μην αναγνωρίσουμε το κράτος αυτό (το μόρφωμα) με όνομα που θα περιέχει τη λέξη “Μακεδονία” ή παράγωγά της». (Πρακτικά Βουλής της 23ης/10/1993, σελ. 16 και περισσότερα στο έργο μου: «Το χρονικό της εθνικής μειοδοσίας του ονόματος της Μακεδονίας», σελ. 24-30).

6. Ομως, η εξουσία λειτουργεί σαν Κίρκη και αλλάζει τις συνειδήσεις, όπως έλεγε και ο πατήρ του, Γεώργιος, το 1965, με την ιουλιανή αποστασία. Ετσι, όταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 1993 συνήλθε στις Βρυξέλλες η σύνοδος των πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου συζητήθηκε και το θέμα των Σκοπίων και του ονόματος, Παπανδρέου και Πάγκαλος δεν πήγαν στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά προτίμησαν την αγορά των Βρυξελλών (βλ. εφημερίδες Αθηνών της 12ης Δεκεμβρίου 1993).

ΥΓ.: Βλέπε και πρώτο σημείωμα της 10/02 για «ενδιάμεση συμφωνία».

*Πρόεδρος Επιτροπής Ενημερώσεως  επί των Εθνικών Θεμάτων

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα