Στη Μέρκελ για τέταρτη θητεία η Καγκελαρία

Με ποσοστό 66,02% τα μέλη του SPD υπερψήφισαν τον «μεγάλο συνασπισμό» και κατ’ επέκταση τη σιδηρά κυρία στο τιμόνι του!Από τη
Θεανώ Καρούτα 

Υπερψήφισαν τη συμμετοχή στον «μεγάλο συνασπισμό» και έστειλαν την Ανγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία για την τέταρτη θητεία της τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με 239.604 ψήφους υπέρ, επί συνόλου 378.437, και ποσοστό 66,02%. Στη διαδικασία συμμετείχε το 78,39% των 463.722 μελών που είχαν το δικαίωμα ψήφου. Κατά του συνασπισμού ψήφισαν 123.329 μέλη (33,98%).

Οπως ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός του SPD, το ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 20% του αριθμού των μελών του κόμματος καθιστά έγκυρο και δεσμευτικό το αποτέλεσμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης περί τα μέσα του μήνα. Σύμφωνα με την υποψήφια για την ηγεσία του SPD Αντρεα Νάλες, τα στελέχη που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα θα ανακοινωθούν στις 12 Μαρτίου και δύο μέρες μετά η Ανγκελα Μέρκελ θα αναλάβει και επίσημα την Καγκελαρία.

Για το καλό της χώρας

Υπενθυμίζεται ότι οι σοσιαλιστές έχουν εξασφαλίσει από τις διαπραγματεύσεις τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογενειακών Υποθέσεων, ενώ το πρόσωπο που έχει «κλειδώσει» το χαρτοφυλάκιό του είναι ο Ολαφ Σολτς, ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τη θέση του αντικαγκελάριου.

Η Μέρκελ έσπευσε να συγχαρεί τους Σοσιαλδημοκράτες για την έγκριση της συμμετοχής στον συνασπισμό μέσω twitter. «Συγχαίρω το SPD γι’ αυτό το καθαρό αποτέλεσμα και προσβλέπω στην περαιτέρω συνεργασία για το καλό της χώρας μας» έγραψε. Ομως φαίνεται ότι το αποτέλεσμα έφερε ικανοποίηση και στην ηγεσία του SPD, με τον μεταβατικό πρόεδρό του Ολαφ Σολτς να δηλώνει ότι η διαδικασία «ένωσε περαιτέρω» το κόμμα και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να κάνει λόγο για μια «γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας».

Ο τέως πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι μπορεί να βοηθήσει τη Γερμανία και την Ευρώπη να προχωρήσουν προς τα εμπρός.

Την καγκελάριο συνεχάρη και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόσο καιρό έβλεπε τα σχέδιά του για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να μπαίνουν στον πάγο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα