Η έκδοση του πρώτου Συντάγματος στο σφυρί

Με τιμή εκτίμησης τα 6.000-8.000 ευρώ (το σπάνιο έγγραφο) βγαίνει σε δημοπρασία στις 23 Μαρτίου από τον οίκο ΒέργοςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα 

Μια σπάνια πρώτη έκδοση του πρώτου Συντάγματος της ελεύθερης Ελλάδας πρωταγωνιστεί στη μεγάλη δημοπρασία του οίκου Βέργος, που θα λάβει χώρα στις 23 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Athens Plaza».

Το μοναδικό αυτό έγγραφο, το οποίο κουβαλά τα εμφανή σημάδια του χρόνου -πάνω του θα δει κανείς έναν λεκέ από νερό και μια μικρή τρύπα στον τίτλο-, είναι ένα από τα 573 έργα και χαρακτικά που πρόκειται να δημοπρατηθούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και χαρακτικά», με τιμή εκτίμησης τα 6.000-8.000 ευρώ.

Το Προσωρινό Πολίτευμα, που ήταν βαθιά επηρεασμένο από τις αρχές του Διαφωτισμού, διακήρυξε τη βούληση των Ελλήνων να ζήσουν σε μια δημοκρατικά οργανωμένη Πολιτεία. Μάλιστα, κάποιες σελίδες από την εν λόγω έκδοση έχουν στοιχειοθετηθεί στο τυπογραφείο του Υψηλάντη.
Βέβαια, αυτό δεν είναι και το μοναδικό έγγραφο που έχει συμπεριληφθεί στην επικείμενη δημοπρασία.

Ενδιαφέρον

Στο σφυρί πρόκειται να βγει και μια έκδοση του «Ερωτόκριτου» του Βιτσέντζου Κορνάρου, του κορυφαίου έργου της κρητικής λογοτεχνίας, που τυπώθηκε το 1759. Η παρούσα έκδοση -έβδομη κατά σειρά- δεν ήταν γνωστή ούτε από έμμεση πηγή και έχει τιμή εκτίμησης τα 4.000-6.000 ευρώ.

Μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα αντίτυπο του «Mediterraneo», ενός από τα πλέον δυσεύρετα έργα του Vincenzo Maria Coronelli.

Πρόκειται για το πέμπτο και τελευταίο μέρος της πολύτομης σειράς Teatro della Guerra (κάλυπτε όλη την Ευρώπη με 27 τόμους αφιερωμένους σε διάφορες χώρες), ενώ στο «Mediterraneo» θα δούμε αποκλειστικά απεικονίσεις της Κρήτης και της Κύπρου. Η τιμή εκτίμησής του είναι τα 6.000-8.000 ευρώ.

Ακόμη ένα χειρόγραφο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι μια έκδοση-περιγραφή από τον Γάλλο François Michel Turpetin του ταξιδιού του στους Αγίους Τόπους. Ο Γάλλος ιερωμένος έφτασε στα Ιεροσόλυμα τον Ιούλιο του 1715, αφού προηγουμένως πέρασε από την Κύπρο, την οποία επισκέφθηκε και κατά την επιστροφή του. Η έκδοση αυτή θα πουληθεί στην τιμή των 20.000-30.000 ευρώ.

Επίσης, θα προσφερθεί μια εξαιρετικά σπάνια σειρά χαλκογραφιών του Vincenzo Gajassi, στην οποία περιλαμβάνονται διάφορα επεισόδια από την ελληνική Ιστορία της περιόδου 1803-1821. Τα έργα αυτά βγαίνουν στο σφυρί με τιμή εκτίμησης τα 15.000-20.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ακόμη πως στην ίδια δημοπρασία οι απανταχού συλλέκτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν χαρακτικά και έργα τέχνης γνωστών καλλιτεχνών, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ιστορικές ανθολογίες, καθώς και πολλά ακόμη σημαντικά έγγραφα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα