Δύο μνηστήρες για υδρογονάνθρακες

ΕΛ.ΠΕ., Total, ExxonMobil, Repsol στις κοινοπραξίες που διεκδικούν περιοχές για έρευνες σε Κρήτη – ΙόνιοΔύο σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό που προωθεί η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για την έρευνα και την εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε τρεις θαλάσσιες περιοχές και συγκεκριμένα στα δυτικά της Κρήτης, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο (δυτικά της Λευκάδας). Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία των Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) εκδήλωσε, όπως αναμενόταν, προσφορά για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και η κοινοπραξία της ισπανικής Repsol – ΕΛ.ΠΕ. για το Ιόνιο. 

Παρά τις πληροφορίες περί μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, τις οποίες είχε μεταδώσει και η «δημοκρατία», τελικά εμφανίστηκαν τα δύο συγκεκριμένα, ισχυρά, σχήματα. Οι συμμαχίες ισχυρών παικτών θεωρούνται απαραίτητες ώστε να επιμεριστεί το μεγάλο κόστος των γεωτρήσεων, ειδικά στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλα βάθη. Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς είχε δηλώσει προ ημερών ότι είναι μεγάλο το ενδιαφέρον από διεθνείς παίκτες της αγοράς. «Οσες εταιρίες έχουν ξεκινήσει να ξοδεύουν λεφτά για γεωτρήσεις ανατολικά της Μεσογείου είναι λογικό να ενδιαφερθούν και για τους διαγωνισμούς για έρευνες υδρογονανθράκων στο δυτικό όριο, που είναι η λογική συνέχεια της περιοχής όπου δραστηριοποιούνται» είχε υποστηρίξει.

Τόσο σε Ιόνιο όσο και σε Κρήτη, αρκετές πετρελαϊκές εταιρίες έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών, γεγονός που αποτελούσε προϋπόθεση για συμμετοχή στον διαγωνισμό παραχώρησης.

Ανακοίνωση

Η διοίκηση της ΕΔΕΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών».

Προ ημερών κυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις με τις οποίες το Δημόσιο πρόκειται να παραχωρήσει το θαλάσσιο Οικόπεδο 2 στο Ιόνιο στην κοινοπραξία ΕΛ.ΠΕ. – Total – Edison, το χερσαίο Οικόπεδο Αρτας – Πρέβεζας στα ΕΛ.ΠΕ., το χερσαίο Οικόπεδο της Αιτωλοακαρνανίας στην Energean και το χερσαίο Οικόπεδο στη βορειοδυτική Πελοπόννησο στα ΕΛ.ΠΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα