Δεύτερο βραβείο για την ελληνική «μορφή» των Οσκαρ!

Διπλασίασε τα χρυσά αγαλματίδια ο «δικός μας» Αλεξ. Ντεσπλά! Μεγάλος νικητής, ο Ντελ ΤόροΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα 

Σε μια άνευρη, δίχως πολλές διαγωνιστικές εκπλήξεις, τελετή απονεμήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Dolby Theatre του Λος Αντζελες τα Βραβεία Οσκαρ. Παρά τις υψηλές προσδοκίες, λόγω και των 90 χρόνων που συμπλήρωσε φέτος ο θεσμός, η τετράωρης διάρκειας επετειακή βραδιά με παρουσιαστή τον Τζίμι Κίμελ κινήθηκε σε… ασφαλή μονοπάτια, με το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης, που μονοπώλησε τις πρόσφατες Χρυσές Σφαίρες, να θίγεται με αρκετά πιο ήπιο τρόπο.

Στη διάρκεια της βραδιάς ο ταλαντούχος κωμικός δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστη την περσινή γκάφα των διοργανωτών με την ανακοίνωση λάθος νικητών, δίνοντας μια χαριτωμένη προειδοποίηση στους παρευρισκομένους να μη σηκωθούν αμέσως στο άκουσμα του ονόματός τους!

Η ταινία του Μεξικανού κινηματογραφιστή Γκιγιέρμο ντελ Τόρο «Η μορφή του νερού», που μιλά για τον έρωτα μιας μουγκής κοπέλας με ένα αμφίβιο πλάσμα, ήταν η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς, κατακτώντας συνολικά τέσσερα Βραβεία Οσκαρ (από τα 13 για τα οποία ήταν συνολικά υποψήφια), μεταξύ αυτών και εκείνα της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και, φυσικά, της Μουσικής που συνέθεσε ο χαρισματικός, ελληνικής καταγωγής δημιουργός Αλεξάντρ Ντεσπλά.

Αυτό, μάλιστα, είναι και το δεύτερο Οσκαρ που κατακτά ο συνθέτης. «Νομίζω πως η Ελληνίδα μητέρα μου, η οποία εφέτος συμπληρώνει τα 90 χρόνια της, θα είναι πολύ χαρούμενη για αυτό το βραβείο» τόνισε στον ευχαριστήριο λόγο του ο Ντεσπλά, ο οποίος για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε δημοσίως στα ελληνικά γονίδιά του.

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ

Το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε, όπως αναμενόταν, η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Μάρτιν ΜακΝτόνα «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Εμπινγκ, στο Μιζούρι» Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Η ηθοποιός και σύζυγος του Τζόελ Κοέν σε έναν εμπνευσμένο λόγο -ίσως τον πιο συγκινητικό της βραδιάς- σήκωσε όρθιες όλες τις γυναίκες που εργάζονται στον χώρο του κινηματογράφου και χειροκρότησε τα επιτεύγματά τους, κλείνοντας τη βράβευσή της με την άγνωστη για τους περισσοτέρους φράση «inclusion rider» (σύμφωνο ισότητας). Οπως εξήγησε αργότερα, η φράση αυτή αφορά έναν όρο που υπάρχει στα κινηματογραφικά συμβόλαια, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς και τους κινηματογραφιστές να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη που έχουν, υποχρεώνοντας ένα στούντιο να προσλάβει περισσότερες γυναίκες και μέλη άλλων φυλών στις παραγωγές στις οποίες παίρνουν μέρος.Από την ίδια ταινία βραβεύτηκε και ο ηθοποιός Σαμ Ρόκγουελ, παίρνοντας το Οσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, το οποίο και αφιέρωσε στον φίλο του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2014.

Ο… Τσόρτσιλ

Ο Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Ολντμαν ήταν ο μεγάλος νικητής στην κατηγορία Α΄ Ανδρικού Ρόλου χάρη στην εξαιρετική ερμηνεία του ως Ουίνστον Τσόρτσιλ στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα». «Ζω χρόνια στην Αμερική και είμαι ευγνώμων για τα δώρα που μου έχει δώσει: το σπίτι μου, την οικογένειά μου και τώρα το Οσκαρ. Οι ταινίες έδωσαν ένα όνειρο σ’ ένα αγόρι από το Σάουθαμπτον» είπε χαρακτηριστικά στην ευχαριστήρια ομιλία του. Συνυποψήφιοί του στην ίδια κατηγορία ήταν οι Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Ντένζελ Γουάσινγκτον, Τιμοτέ Σαλαμέ και Ντάνιελ Καλούγια.
Το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου απέσπασε ο Τζόρνταν Πιλ για την ταινία μυστηρίου «Τρέξε!», ενώ το βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου δόθηκε στη ρομαντική ταινία «Να με φωνάζεις με το όνομά σου» του Τζέιμς Αϊβορι.

Η ταινία «Blade Runner 2049» του Ντενί Βιλνέβ «έφυγε» με δύο βραβεία, για την Καλύτερη Φωτογραφία και τα Ειδικά Εφέ, ενώ το αριστούργημα του Κρίστοφερ Νόλαν «Δουνκέρκη» απέσπασε τρία χρυσά αγαλματίδια, σε τεχνικές κατηγορίες. Με ένα μόλις Οσκαρ (Κοστουμιών) τιμήθηκε το φιλμ του Πολ Τόμας Αντερσον «Η αόρατη κλωστή», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις -στον τελευταίο ρόλο της καριέρας του-, ενώ το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου πήρε η Αλισον Τζάνεϊ για την ερμηνεία της στο «Εγώ, η Τόνια».

Και ο Κόμπι Μπράιαντ!

Ο Κόμπι Μπράιαντ (φωτό), μετά την καριέρα του ως επαγγελματίας αθλητής, κατέκτησε βραβείο Οσκαρ για τη συμμετοχή του στο «Dear Basketball», μια ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, η οποία βασίστηκε σε ένα ποίημα που έγραψε ο «θρύλος» των Λέικερς το 2015.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα