Νίκη του ευρωσκεπτικισμού

Βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα η Ιταλία! Παραιτήθηκε ο Ρέντσι μετά το βατερλό, στα πρόθυρα κρίσης η Ε.Ε.Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μία Ευρώπη στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και μία Ιταλία βυθισμένη στην πολιτική αβεβαιότητα βρήκε το πρωινό της Δευτέρας, την επομένη της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, όπου η κάλπη μπορεί κυβέρνηση να μην ανέδειξε, αλλά σε επίπεδο ανάλυσης έδωσε μπόλικη τροφή για συζήτηση, αλλά -κυρίως- για σκέψη. Φιλότιμα πάντως η διεύθυνση της εφημερίδας «Il Tempo» επιχείρησε να «χωρέσει» στο πρωτοσέλιδό της τα γεγονότα στον τίτλο «Che bordello», γράφοντας για «ψήφο χάους»!

Oι ψηφοφόροι τελικά πήγαν στις κάλπες, με τη συμμετοχή, αν και χαμηλότερη των εκλογών του 2013 (75%), να φτάνει στο 71,48%. Κι όχι μόνο πήγαν, αλλά με την ψήφο τους ανέδειξαν ως κυρίαρχες δυνάμεις φωνές με έντονο αντιευρωπαϊκό, αντισυστημικό, αλλά και ακροδεξιό λόγο. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (MS5), που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο και τώρα «οδηγεί» ο Λουίτζι ντι Μάιο, έκοψε πρώτο το νήμα της κούρσας με ένα ποσοστό κοντά στο 31% (η τελική καταμέτρηση χθες δεν είχε ολοκληρωθεί), ενώ την ίδια ώρα η συμμαχία Δεξιάς και άκρας Δεξιάς κατάφερε να προσελκύσει το 37%.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι όμως δεν είναι αυτός που έχει το πάνω χέρι στις όποιες διαβουλεύσεις γίνουν την επόμενη μέρα, καθώς ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας ήταν εκείνος που σαγήνευσε, όπως φαίνεται, την πλειοψηφία των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων (κερδίζοντας ποσοστό κοντά στο 19%) με τον αντιμεταναστευτικό του λόγο αλλά και την αντιευρωπαϊκή προεκλογική ρητορική του, που κινήθηκε στη γραμμή «Πρώτα οι Ιταλοί», «Στοπ στην εισβολή»! Τον μεγάλο πάταγο στην Ιταλία προκάλεσε η συντριβή της Κεντροαριστεράς, που, ακολουθώντας τα χνάρια της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας, πλήρωσε και αυτή το μάρμαρο των μνημονιακών πολιτικών – οικονομικών της επιλογών.

Η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι χθες βράδυ ήταν απλώς… αναμενόμενη μετά το βατερλό του Δημοκρατικού Κόμματος, που συγκέντρωσε περίπου το 19% των ψήφων (είναι κάτω από τις μισές που είχε λάβει στις τελευταίες ευρωεκλογές)! Το «μπαλάκι» βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα, τη στιγμή που ως μόνο μετεκλογικό σενάριο λογίζεται εκείνο του σχηματισμού ενός «Μεγάλου Συνασπισμού» αλά ιταλικά, με τη συμμετοχή της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο και το MS5 επιζητεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κοιτώντας προς τα… Αριστερά.

Ανοδος για το ομόλογο

Aνοδο κατέγραψε χθες η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα. Συγκεκριμένα, το ιταλικό 10ετές σημείωσε άλμα 10 μονάδων βάσης, φτάνοντας στο 2,14%, γεγονός που συμπαρέσυρε ανοδικά τις αποδόσεις άλλων κρατικών τίτλων της νότιας Ευρώπης με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Οι αποδόσεις των κρατικών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός στο 0,60%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια». Το ευρώ υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,3%, στο 1,2280 δολ., καθώς η αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ιταλία ακύρωσε τα πιθανά κέρδη από την πρόοδο της Γερμανίας προς τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα