Ο Τραμπ στέλνει τον στόλο!

Πολεμικό «μήνυμα» των ΗΠΑ στον Ερντογάν με φόντο τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Εβρο

Υποτονική «απάντηση» της κυβέρνησης για τους δύο αιχμάλωτους αξιωματικούς! Λόγια, λόγια, λόγια… Κυριάκος: Απαράδεκτη ομηρία

Αεροπλανοφόρο και πεζοναύτες θα προστατεύσουν τις εξορύξεις στην ΚύπροΗ Θέση μας: Καθολικό μποϊκοτάζ στα τουρκικά προϊόντα

Διαβάστε επίσης:

►Με «φερετζέ» ΟΗΕ η κυβέρνηση απέναντι στους Τούρκους!

►Γρίφος με τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

►Αποζημίωση για αθέμιτες πρακτικές από εισπρακτικές

►Πέντε μέρες χαροπάλευε δεμένη μια 87χρονη

►Αναψαν τα αίματα στην πορεία διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί κατά της Uber

Η αμερικανική «ασπίδα» στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τραμπ θέλει να κόψει τα «νταηλίκια» του Ερντογάν, διαθέτοντας στο πλευρό της Exxon το αεροπλανοφόρο «lwo Jima»

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Οι ΗΠΑ κατεβάζουν τον 6ο Στόλο στη Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ σαν ασπίδα του γεωτρύπανου της ExxonMobil, που σύντομα θα αρχίσει έρευνες στο Οικόπεδο 10, και η Ελλάδα με σειρά NOTAM «κλείνει» όλο το ανατολικό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις έως το τέλος Απριλίου.
Πρόκειται για σαφές μήνυμα στην Τουρκία -ειδικά από την Ουάσινγκτον- ότι, αν επιχειρήσει να επαναλάβει τους «τσαμπουκάδες» που έκανε απέναντι στο γεωτρύπανο της ιταλικής ΕΝΙ, μπλοκάροντας με την παρουσία πολεμικών πλοίων τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 3, τότε θα υποστεί τις συνέπειες.

Το γεγονός επίσης ότι δεσμεύονται περιοχές στο Αιγαίο κάθε άλλο παρά άσχετο είναι με την παρουσία των Αμερικανών στην ανατολική Μεσόγειο, αφού επίκειται η ελληνική άσκηση «Ηνίοχος», με αμερικανικά αεροσκάφη να ασκούνται σε όλο το FIR Αθηνών με ελληνικά μαχητικά και αεροσκάφη από ακόμη πέντε χώρες.

Υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων, τη στιγμή που ο Ερντογάν, οι συνεργάτες του και οι σύμβουλοί του εκτοξεύουν απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, του στιλ «θα βυθίσουμε όποιο πλοίο επιχειρήσει έρευνες χωρίς την άδειά μας». Χθες μάλιστα η Αγκυρα προχώρησε σε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου (συνολικά 52).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώην κορυφαίο στέλεχος της ExxonMobil ήταν ο νυν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον και φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει αμερικανικές επενδύσεις να κινδυνεύσουν από τα «νταηλίκια» του Ερντογάν.

Το πιο σύγχρονο

Στέλνει, λοιπόν, δίπλα στο γεωτρύπανο του πετρελαϊκού κολοσσού το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «lwo Jima», στο οποίο βρίσκεται δύναμη 2.500 πεζοναυτών. Υπάρχουν επίσης στο κατάστρωμά του μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα τύπου Cobra και στο σκάφος βεβαίως ό,τι πιο σύγχρονο από αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα.

Ενα αεροπλανοφόρο, επίσης, δεν επιχειρεί μόνο του. Διαθέτει συνοδεία ακόμη τεσσάρων πολεμικών πλοίων. Ολα θα ενταχθούν στη δύναμη του 6ου Στόλου, με περιοχή ευθύνης την ανατολική Μεσόγειο και βεβαίως την κυπριακή ΑΟΖ. Παρ’ όλα αυτά, οι Τούρκοι συνεχίζουν να απειλούν και, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, το καθεστώς Ερντογάν είναι έτοιμο να κάνει χρήση ή έστω να απειλήσει ότι θα κάνει χρήση βίας για να προασπίσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χθες, με σειρά ΝΟΤΑΜ η Ελλάδα δέσμευσε περιοχές στο ανατολικό, στο βορειοανατολικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο και «κλείδωσε» μέχρι νεωτέρας τον εθνικό εναέριο χώρο αλλά και το τμήμα του FIR που αστυνομεύει βάσει της Συνθήκης του Σικάγου.

Προεδρική… υπενθύμιση προς την Αγκυρα

Το χρέος της «να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας» υπενθύμισε χθες στην Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά τη συνάντησή του με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι, όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Παράλληλα, επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, ιδίως αυτόν τον καιρό, απέναντι στα προβλήματα και στις προκλήσεις, όχι μόνο λόγω των στενών εθνικών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες, αλλά και γιατί η Κύπρος είναι εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης, αφού μετέφερε στον κ. Παυλόπουλο τις ευχαριστίες του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του κυπριακού λαού για τη συνεχή στήριξη στις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου, σημείωσε ότι «παρά τις όποιες αρνητικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές της Τουρκίας, εμείς δεν θα παρασυρθούμε σε ενέργειες που ενδεχομένως θα ήθελε να μας οδηγήσει η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας, αλλά ενεργούμε με σύνεση και ψυχραιμία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με κυρίαρχο θέμα της συνάντησης να είναι οι εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Συμφωνήθηκε εξάλλου η Ελλάδα και η Κύπρος να φέρουν την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα διεθνή φόρα.

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα