«Θεατρικές Φωνές της Πόλης»

Αρχίζουν αύριο Παρασκευή στο Ανετον με το βλέμμα στο ταλέντο των ανθρώπων της ΘεσσαλονίκηςΑπό την
Ελένη Σκάρπου

Σε αυτόν τον θεσμό η πόλη ανοίγει την αγκαλιά της στις δικές της θεατρικές ομάδες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιαστούν, να μας αποκαλυφτούν και να μας συστηθούν μέσα από διαφορετικές θεατρικές προτάσεις.

Η Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης 2018 αρχίζει την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Ανετον και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι και το τέλος του Απριλίου, γιατί ποιος θα έλεγε όχι σε παραστάσεις με ντόπιο πάθος και ταλέντο.
Ειδικότερα, αυτό που μας περιμένει στις 9, 10 και 11 Μαρτίου είναι το «Νέριουμ Παρλ» του Josep Maria Miro από την ομάδα ριSκο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο θρίλερ, μια αναφορά στη γενιά της οικονομικής κρίσης, που ενηλικιώθηκε σε έναv αμείλικτα υλιστικό και ανταγωνιστικό κόσμο και δεν
διαθέτει τα ψυχικά εφόδια για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό χάος που έφερε μαζί της η νέα πραγματικότητα.

Το «Himmelweg» του Juan Mayorga καταφθάνει με τη σειρά του στις 16, 17 και 18 Μαρτίου από την ομάδα «Ουρανός με αστέρια». Εδώ ο δρόμος για τον ουρανό θα περνάει από μια σύγχρονη ματιά. Δεν είναι ακόμα ένα συγκινητικό έργο μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Δεν είναι απλώς μια ιστορική αναπαράσταση ενός ιστορικού γεγονότος. Είναι ένα έργο σύγχρονο, που μιλάει για τη σημερινή πραγματικότητα και τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος αρνείται να δει με τα μάτια του αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Live κινηματογράφος

Η ομάδα Hippo Theatre Group μάς φέρνει επί σκηνής στις 30-31 Μαρτίου και 1 Απριλίου το έργο «Mellonia». Στο αστρικό έτος ΧΚΑ 2059, μετά τoν πόλεμο ανθρώπων και μηχανών, η καταπίεση, η επανάσταση, η 5η διάσταση, η αυτοθυσία θα μεταφερθούν στην οθόνη ενός κινηματογραφικού πανιού.

Εδώ εκτυλίσσεται η ιστορία ενός κόμικ, την οποία ταυτόχρονα μας αφηγείται ένα μουσικοθεατρικό σχήμα μέσα από διαλόγους, ήχους και τραγούδια. Είναι ένα διαφορετικό είδος θεάτρου – performance ή αλλιώς live κινηματογράφου με πρωτόγνωρους αφηγηματικούς κώδικες. Με τους δικούς της κώδικες έρχεται η ομάδα Γκραν Γκινιόλ στις 13, 14 και 15 Απριλίου, ώστε να μας μυήσει στα άδυτα της παράστασης «Σπιρτόκουτο – Πόλεμος σε τέσσερις τοίχους».

Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί τη θεατρική μεταφορά της πολυσυζητημένης κινηματογραφικής ταινίας «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, που διαδραματίζεται στο σπίτι μιας μικροαστικής οικογένειας, με τους ενοίκους να κανιβαλίζονται μέσω απίστευτης λεκτικής βίας, και όλο αυτό θα μας θυμίσει σίγουρα αρχαία τραγωδία ή θέατρο του παραλόγου.

«Ασθμαίνω»

Με γεύση από χοροθέατρο, η ομάδα Ανιλιν μάς παρασύρει σε μια θεατρική performance με τίτλο «Ασθμαίνω».

Στις 21, 22 και 23 Απριλίου, εμπνευσμένο από τη ζωή, και το έργο της Lavinia Schulz και του Walter Holdt θα μας δείξει πώς δύο ρεύματα ενώνονται, κυλούν με διπλάσια δύναμη προς την ίδια κατεύθυνση, βιώνουν τις στερήσεις, την πείνα και το κρύο.
Σε αυτό το κλίμα θα πάρουμε μηνύματα για την τέχνη, το χρήμα που τη σκοτώνει, τον έρωτα που θέλει να την επισκιάσει με το πάθος του. «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου. Το χρονικό μιας απόδρασης» είναι το έργο που θα μας παρουσιάσει στις 27, 28 και 29 Απριλίου η ομάδα «Ανθρωπος στη θάλασσα».

Η παράσταση βλέπει την εποχή μας μέσα από την οπτική του νεαρού ήρωα, μια εποχή που εχθρεύεται τους ανθρώπους και μας δημιουργεί καίρια ερωτήματα.

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Από τη συνολική διοργάνωση δεν θα λείψουν οι παράλληλες εκδηλώσεις. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, από τις 12.00 έως τις 15.00, στον Πεζόδρομο Αγίας Σοφίας θα δούμε τη σόλο performance «Μετρώντας τα φορέματά της» της Γερτρούδης Στάιν, σε σύλληψη, μετάφραση, εκτέλεση και μουσική σύνθεση της Ιωάννας Λιούτσια, ηθοποιού και περφόρμερ.
Στο Ανετον στις 3 Απριλίου, στις 19.00, θα μας μιλήσουν για τη σκηνοθεσία και το θέατρο ο γνωστός σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος και σκηνοθέτες όπως Γλυκερία Καλαϊτζή, Μιχάλης Σιώνας και Χριστίνα Χατζηβασιλείου.
Τη συζήτηση αυτή θα συντονίσουν ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος και η θεατρολόγος Γιάννα Τσόκου. Στις 4 Απριλίου ο Θωμάς Μοσχόπουλος θα ηγηθεί ενός εργαστηρίου με επίκεντρο τις συντεταγμένες της σκηνοθεσίας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα