Πρώτο βήμα για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς το Πρωτοδικείο της Αθήνας έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο ειδικού διαχειριστή. Οπως αναφέρουν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδόθηκε χθες, κάνει δεκτή την αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς και υπάγει την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ελληνικά Ναυπηγεία» στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα τον νόμο 4307/2014.

Ο ειδικός διαχειριστής θα αναλάβει μέσα σε διάστημα ενός έτους να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του, προκειμένου να αρχίσουν άμεσα διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες αξιοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οπως σημειώνεται στη δικαστική απόφαση, η ειδική διαχείριση συνιστά μια οργανωμένη από τον νόμο διαδικασία, που προβλέπεται σε περίπτωση γενικής και μόνιμης αδυναμίας εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών υποχρεώσεων του έχοντος πτωχευτική ικανότητα οφειλέτη, για τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών του.

Οι οφειλές των ναυπηγείων προς το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667.000.000 ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις και η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου εν όψει της συζήτησης, στις 15 Μαρτίου 2018, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία ζητεί να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα