Πιο σκληρά πρόστιμα σε παραβάτες του ΚΟΚ

Αμείλικτες ποινές για χρήση κινητού και απόρριψη τσιγάρων προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθεςΡεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και «στενό κορσέ» στις εταιρίες διαμεσολάβησης μεταφορικού έργου, όπως η Uber και η Beat, φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για τις μεταφορές, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Με το σχέδιο νόμου προβλέπεται πως οι παραβάσεις του ΚΟΚ κατανέμονται σε πέντε κατηγορίες: χαμηλής επικινδυνότητας, μεσαίας επικινδυνότητας και υψηλής επικινδυνότητας, καθώς και πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων και αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς. Για κάθε κατηγορία παράβασης θα προβλέπονται, με υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν, τα ίδια διοικητικά πρόστιμα και οι ίδιες διοικητικές κυρώσεις. Για τις παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας έως 100 ευρώ, για τις παραβάσεις μεσαίας επικινδυνότητας από 101 έως 300 ευρώ και για τις παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας από 301 έως 600 ευρώ.

Προβλέπεται πως με υπουργική απόφαση μπορούν να «θεσπίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με βάση τα οποία μπορεί να αυξάνεται το ύφος των διοικητικών προστίμων που προβλέπεται για τις ανωτέρω κατηγορίες παραβάσεων και, κατ’ ανώτατο όριο, μέχρι το τριπλάσιο του βασικού προστίμου».
Μέχρι την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, προβλέπονται μειωμένα τα διοικητικά πρόστιμα κατά 40%, με εξαίρεση τις παραβάσεις που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ, τις παραβάσεις του ερυθρού σηματοδότη, την επίδειξη ικανότητας εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή την τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, την παράλειψη ή την πλημμελή σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, καθώς και τις παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων.

Αυστηρές ποινές προβλέπονται για συγκεκριμένες παραβάσεις. Ετσι οι οδηγοί οχημάτων που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο εν κινήσει χωρίς ακουστικά ασύρματης επικοινωνίας ή χωρίς να είναι αυτό τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση τιμωρούνται με επιτόπου αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει αν πετάξουν κάτι από το παράθυρο του οχήματος (τσιγάρο, σκουπίδια, κ.ά.). Οι οδηγοί βαρέων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία, οι οποίοι κινούνται συνεχώς στην αριστερή λωρίδα ή τη χρησιμοποιούν για προσπέραση και αιφνιδιάζουν τους κινούμενους σε αυτήν τιμωρούνται με επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Απαγορεύεται, επίσης, η κυκλοφορία στις γνωστές «γουρούνες» σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τη λειτουργία των Uber και Beat καθώς και άλλων διαμεσολαβητών μεταφορικού έργου μέσω εφαρμογών ή τηλεφώνου το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρό πλαίσιο και βαρύτατα πρόστιμα. Σε μεγάλο βαθμό ενσωματώνονται και όσα προβλέπονται σε πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και σειρά διατάξεων που αφορά τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, τα ΚΤΕΟ, την ηλικία των λεωφορείων ή άλλων επαγγελματικών οχημάτων, κ.ά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα