H ΝΔ στη Βουλή υπονόμευσε τον… εαυτό της!

Εικόνα ντροπής! Αδεια έδρανα στη συζήτηση για την προανακριτική • Δ. Παπαγγελόπουλος: Η σκευωρία περί «κουκουλοφόρων» κατέρρευσεΡεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη 

Υπονόμευσε ουσιαστικά τη δική της πρόταση η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη σχετικά με υποθέσεις μη τιμολόγησης φαρμάκων από το 2015, προκαλώντας μια συζήτηση στη Βουλή που έγινε σε υποτονικούς τόνους, με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την… κάνουν και η ίδια να ξεμένει από ψήφους.

Στην ψηφοφορία οι «γραμμές» των κομμάτων έσπασαν και το τελικό αποτέλεσμα (δεν παραπέμπεται κανείς εκ των τριών) έδειξε πως υπήρξαν διαρροές στα «υπέρ» και τα «κατά», χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται από πού, λόγω της μυστικής ψηφοφορίας και των… απωλειών. Σημειώνεται πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε «αντάρτικο» στη Φώφη Γεννηματά ψηφίζοντας την πρόταση της Ν.Δ. κόντρα στη γραμμή του κόμματός του.

Η Ν.Δ. οδηγήθηκε σε απομόνωση, αφού, εκτός της αναμενόμενης καταψήφισης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. επιβεβαιώθηκε τελικά πως ούτε τα υπόλοιπα κόμματα συντάχθηκαν με τη πρότασή της. Νωρίς το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε τελικά να ρίξει άκυρο. Κι αυτό διότι ναι μεν οι βουλευτές ήθελαν να ψηφίσουν «ναι» στο πρώτο σκέλος της πρότασης, που βασίζεται σε μήνυση βουλευτών του κόμματος κατά του Π. Κουρουμπλή, αλλά δεν θέλησαν να εγκρίνουν το δεύτερο σκέλος, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την επιχειρηματολογία του «πράσινου» κόμματος για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Από νωρίς το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στη ψηφοφορία, τονίζοντας μέσω του Ν. Καραθανασόπουλου ότι «δεν θα βάλουμε πλάτη στους σχεδιασμούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που αποπροσανατολίζουν τον λαό από τα πραγματικά προβλήματα». Τη γραμμή του άκυρου επέλεξε να ακολουθήσει και το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων κινήθηκε στην αποχή. Το μόνο κόμμα που στήριξε την πρόταση της Ν.Δ. ήταν η Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν αναιμική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το ενδιαφέρον τονώθηκε μόνο αργά το απόγευμα με σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αρχικά ο πρωθυπουργός απορρίπτοντας τη «γαλάζια» πρόταση για προκαταρκτική μίλησε για «φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού» της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι διακατέχεται από «παιδιάστικη λογική» και επιχειρηματολογία χωρίς νομική βάση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι «μιλάει για οικογενειοκρατία εκείνη που διόρισε όλα τα δισέγγονα και βαφτιστήρια στον νομό Χανίων». «Μιλήσατε για το ηθικό πλεονέκτημα. Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι της ηθικής του παλαιού κομματικού συστήματος;» διερωτήθηκε και τόνισε ότι «η ευθιξία Μητσοτάκη είναι μια λέξη που δεν εγγράφεται προφανώς στο δικό σας λεξιλόγιο».

—-

Και οι τρεις έκαναν λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού

Στις… μαντινάδες το έριξε ο Παύλος Πολάκης. Με το γνωστό ύφος του αφιέρωσε στον Ξανθό, τη Ν.Δ. και όλους τους συντρόφους του την εξής μαντινάδα: «Δεν θέλω δανεικά φτερά, πετώ με τα δικά μου, γι’ αυτό πολλοί ζηλεύουνε εμέ το πέταγμά μου». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ήττα της Ν.Δ., γεγονός που αποδεικνύεται, όπως είπε, από τα άδεια έδρανα και την παρουσία μόνο έξι επτά βουλευτών της Ν.Δ. στην Ολομέλεια.

«Οσο και να ψάχνετε δεν θα μας βρείτε πουθενά γιατί δεν χρωστάμε πουθενά» σημείωσε, τονίζοντας πως «όσους πληρωμένους κονδυλοφόρους και να βάλει η Ν.Δ. δεν θα βρει κάτι επιλήψιμο για τα τρία κυβερνητικά στελέχη που αναφέρει στην πρότασή της». Να σημειωθεί πως και οι τρεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στην πρόταση της Ν.Δ. έκαναν λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, νυν Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής μίλησε για «ανώνυμη, ασυνάρτητη και ανυπόστατη» καταγγελία και υποστήριξε ενθέρμως πως κατά τη διάρκεια της θητείας του εκδόθηκε δελτίο τιμών φαρμάκων, αντίθετα με τις περί αντιθέτου καταγγελίες της Ν.Δ., απλώς έγινε με καθυστέρηση κάποιων ημερών, λόγω των capital controls, που πάντως δεν οδήγησε σε ζημία για το Δημόσιο. Απευθυνόμενος μάλιστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ, κ. Μητσοτάκη, δεν είμαι γιος πρωθυπουργού, δεν είμαι υιοθετημένος κανενός οικονομικού κύκλου. Στα Γλυκά Νερά έμενα, στα Γλυκά Νερά μένω, είμαι κράμα Ποντίου και Αιτωλοακαρνανίας» είπε ο κ. Κουρουμπλής, για να προσθέσει απευθυνόμενος στη Ν.Δ. ότι «αν θέλετε αντάρτικο θα το κάνουμε, θα προσέχετε πως χρησιμοποιείτε το όνομά μου, το πρόσωπό μου κρυστάλλινο».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» είπε ο Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας πως ήταν αδύνατον μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν υπήρχαν συνθήκες αστάθειας, να υπάρξει έκδοση δελτίου τιμών, τονίζοντας πως η αναφορά ότι δεν μειώθηκε φαρμακευτική δαπάνη εξαιτίας της μη έκδοσης δελτίου τιμών είναι «αστήρικτη και ασύντακτη».

—-

Δριμεία κριτική από τους αρχηγούς των κομμάτων

Αφορμή για να ασκήσουν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, βρήκαν οι αρχηγοί των κομμάτων χθες στη Βουλή, με τη Φώφη Γεννηματά να μιλά για κυβέρνηση «σε αποδρομή» και να υποστηρίζει ότι στον «ψεύτικο διπολισμό» της κυβέρνησης και της Ν.Δ. η Δημοκρατική Συμπαράταξη αντιτάσσει τη δική της πρόταση. Η κυρία Γεννηματά κάλεσε στην ουσία τα κόμματα να στηρίξουν την πρωτοβουλία της για διερεύνηση της διαχρονικής πολιτικής ευθύνης όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο του φαρμάκου.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος, από την άλλη, ήταν ο μόνος που στήριξε την πρόταση της Ν.Δ. για προκαταρκτική, τονίζοντας ότι μόνο έτσι καταργείται στην πράξη το «κατάπτυστο άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών». Ο αρχηγός της Χ.Α. υπεραμύνθηκε του Ηλ. Κασιδιάρη αναφορικά με το θερμό επεισόδιο με τον Μουσταφά Μουσταφά, με τον Νίκο Βούτση να του εξαπολύει επίθεση, μιλώντας για έναν λόγο που «σπέρνει μίσος, διχασμό και υποψία για Ελληνες βουλευτές, και αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της δεοντολογίας».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστάθηκε ποτέ στα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας και πως δεν υποστήριξε ποτέ τη μείωση της σπατάλης και τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά «έκλεινε το μάτι σε αυτούς που μετείχαν στο πάρτι, λέγοντας: “Κανένας έλεγχος, καμιά περικοπή πουθενά”. Δηλαδή, “ζήτω η σπατάλη”», όπως ανέφερε.

Τέλος, την πρότασή του να διεξαχθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τα εξοπλιστικά ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας τον φόβο του για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

—-

Σφοδρά πυρά από Κυριάκο και αίτημα για εκλογές

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε χτες από το βήμα της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τις πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Novartis, εξαπολύοντας παράλληλα σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση.

«Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή τις χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Και επειδή χθες (σ.σ.: προχτές) ήμουν στη Ρόδο, σας προκαλώ: Ιδού η Ρόδος, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Κάντε εκλογές, αν τολμάτε, και θα πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αναφερόμενος στην πρόταση της Ν.Δ. για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες των Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «η επιτροπή για τη Novartis έπρεπε να είναι μία και να εξετάζει τα πεπραγμένα όλων, και των δικών μας κυβερνήσεων. Εσείς αυτό δεν το επιτρέψατε και γι’ αυτό προτείνουμε αυτή την επιτροπή». Χαρακτήρισε «δειλία να εξαιρέσετε τους δικούς σας υπουργούς».

Απαντήσεις

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα αν θα κληθούν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή, και σημείωσε: «Θέλετε να αποφύγετε να εξεταστούν οι μάρτυρες ακόμα και με κουκούλες, γιατί αν καταθέσουν θα αποδειχτεί η μεθόδευσή σας. Αρκείστε στην κατασκευή υπόπτων, ψάχνετε για υποψίες και όχι αποδείξεις κατά των πολιτικών σας αντιπάλων». Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσετε να κλείσετε άρον άρον την επιτροπή», αλλά «να φτάσετε ως το τέλος για να φανεί το μέγεθος της σκευωρίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αντί να κάνετε τη χώρα εργοτάξιο τη μετατρέπετε σε απέραντο δικαστήριο», αφήνοντας αιχμές για «ένταση» και «διχασμό» που «αυξάνει το πολιτικό ρίσκο» για την πορεία της οικονομίας και της χώρας.

Στο μεταξύ, με άρθρο του στους «Financial Times» ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της Novartis και την παραπομπή του ιδίου και των άλλων εννέα στην προανακριτική, υποστηρίζοντας ότι «ένας απελπισμένος Τσίπρας» επιδιώκει την «εξάλειψη των πολιτικών του αντιπάλων» με «τελικό θύμα» την «ελληνική δημοκρατία».

—-

Δ. Παπαγγελόπουλος: Κατέρρευσε η σκευωρία περί «κουκουλοφόρων»

Εωλη και εντελώς ανακόλουθη -αν και καλογραμμένη- χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος ζήτησε την απόρριψή της. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρώντας την αποδόμηση των καταγγελιών, λέγοντας πως η πρόταση δεν στηρίζεται παρά σε ένα έγγραφο που αποτυπώνεται μόνο σε μία σελίδα από τις 7.000 σελίδες της δικογραφίας, ενώ αναφέρεται σε μια ανώνυμη καταγγελία γεμάτη ανακρίβειες και με προφανέστατες στοχεύσεις.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για γελοιότητα των καταγγελλομένων και για αλητεία στοχοποίησης αθώων ανθρώπων, που προκαλεί αηδία και αναγούλα, καθώς και για βρόμικο πόλεμο που δέχεται η κυβέρνηση από ορισμένα ΜΜΕ που διατηρούν στενές σχέσεις με τους δέκα πολιτικούς οι οποίοι φέρεται ότι εμπλέκονται στην ιστορία της Novartis. Οπως σημείωσε, ο συντάκτης της ανώνυμης καταγγελίας ζητά από την εισαγγελέα να προσθέσει και την παράμετρο «ότι το ίδιο κάνουν όλες οι εταιρίες, οπότε η εστίαση σε μία δεν θα ωφελήσει τη δημόσια υγεία», εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο η πρόταση πετάει την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την έρευνα, επιρρίπτοντας ευθύνες και σε άλλες εταιρίες.

Συνέχισε δε ότι στη δικογραφία που ήρθε στη Βουλή γίνεται αναφορά στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, για χρονική περίοδο που δεν ήταν υπουργός Υγείας, και σε φάρμακο που δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός σχολίασε συνολικά την υπόθεση Novartis, προειδοποιώντας πως όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για σκευωρία στο τέλος θα εκτεθούν. «Η πρόταση της Ν.Δ. έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση της περί σκευωρίας και κουκουλοφόρων μαρτύρων» είπε, υπογραμμίζοντας πως αποδεικνύεται πως όλα αυτά ήταν προσχηματικά για να μη διερευνηθούν οι τεράστιες ευθύνες κάποιων.

Οσοι επικαλούνται τα περί σκευωρίας απλώς θα επιδοθούν σε έξαλλα παραληρήματα και γραφικούς κουτσαβακισμούς, επεσήμανε, προσθέτοντας: «Εν μέρει, τους καταλαβαίνω, ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος». «Κάποιοι», συνέχισε, «δεν μπορούν να χωνέψουν ότι θα παραμείνει η κυβέρνηση για πολύ καιρό ακόμα και θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τα δεσμά που της επέβαλαν και κάποιοι προσπαθούν να την κρατήσουν».

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα