«Βαβέλ» με την επιτροπή της Βουλής για τους «10»

Αποχώρησε το ΚΚΕ από την προανακριτική για τη Novartis, καταγγέλλοντας «παρελκυστικές τακτικές». Λίγο πριν από την έξοδο και η Ν.Δ.Ρεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Πύργο της Βαβέλ θυμίζει πλέον η προκαταρκτική επιτροπή για τις ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων που φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis και ενώ άρχισε ήδη να μετρά απώλειες, αφού το ΚΚΕ επέλεξε τον δρόμο της αποχώρησης και την έξοδο.
Ο Περισσός κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «παρελκυστικές τακτικές», ενώ το ίδιο μονοπάτι της εξόδου αναμένεται να επιλέξουν και άλλα κόμματα, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο η προκαταρκτική να τιναχθεί στον αέρα πριν καν καλά καλά ξεκινήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. είναι κυριολεκτικά με το ένα πόδι εκτός, αφού οι βουλευτές της ζητούν να καταθέσουν άμεσα οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ειδάλλως απειλούν με αποχώρηση. «Μένουμε μέχρι να φύγουμε» είπε χαρακτηριστικά «γαλάζιος» βουλευτής, εξερχόμενος της χθεσινής συνεδρίασης. Μάλιστα, ασφαλείς πηγές αναφέρουν πως οι βουλευτές Ν.Δ. – μέλη της επιτροπής έχουν λάβει την εντολή από το Μοσχάτο να αποχωρήσουν από αυτήν, ωστόσο προσώρας επιλέχθηκε η στάση της αναμονής, έστω και για λίγες μέρες. Τον δρόμο της φυγής πιθανότατα θα επιλέξουν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, που θα αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν στην ουσία πως η πλειοψηφία επιθυμεί μόνο την κλήση για κατάθεση των δέκα πολιτικών προσώπων και στη συνέχεια την επιστροφή του φακέλου στη Δικαιοσύνη με το αιτιολογικό της αναρμοδιότητας.
Κάνουν δε λόγο για μια «πρωτοφανή μεθόδευση» από το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου «να διατηρήσει τη λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επέμεινε ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης θα γίνει με βάση όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μετά την εξέταση των δέκα πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στη δικογραφία θα κληθούν και άλλοι μάρτυρες, απάντησε «Σιγά σιγά θα βλέπουμε τι θα κάνουμε», επιλέγοντας να μην ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. Να σημειωθεί πως στην επόμενη συνεδρίαση της Τρίτης θα κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να αναπτύξει και προφορικά τις ενστάσεις εγκυρότητας της επιτροπής. Εν τω μεταξύ, στην επιτροπή χθες διαβιβάστηκε και επιστολή-αίτημα του Αδωνη Γεωργιάδη, που ζητεί να ενημερωθεί για το έγγραφο βάσει του οποίου υπήχθησαν σε καθεστώς προστασίας οι τρεις μάρτυρες.

Κομφούζιο! Δεν ήξεραν τι και πού… ψήφιζαν

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. «ψάχνονται» με αφορμή τις προχθεσινές διαρροές στις τρεις κάλπες που στήθηκαν στη Βουλή. Αν, όμως, ευσταθεί η εξήγηση που δίνουν κύκλοι του περιβάλλοντος του Νίκου Βούτση, τότε προκύπτει σαφές ζήτημα όσον αφορά τη… διανοητική κατάσταση ορισμένων εκ των εθνοπατέρων.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τα… ανεξήγητα των αποτελεσμάτων κατά την ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Ανδρέα Ξανθό, Παύλο Πολάκη και Παναγιώτη Κουρουμπλή, υποστήριζαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι βουλευτές στην πραγματικότητα δεν ήξεραν τι και πού… ψήφιζαν. «Είναι προφανές ότι αρκετοί βουλευτές έριξαν την ψήφο τους σε λάθος κάλπη, με αποτέλεσμα κάποιες ψήφοι να βρεθούν σε κάλπες που δεν έπρεπε και να θεωρηθούν άκυρες» σημείωναν οι ίδιες πηγές, δίνοντας και στοιχεία τα οποία ομοιάζουν με σενάριο φαρσοκωμωδίας.

Σύμφωνα με αυτά, στην κάλπη για τον κ. Κουρουμπλή βρέθηκαν 29 άκυρα, από τα οποία τα εννέα αφορούσαν ψηφοδέλτια για τους Ξανθό και Πολάκη, και αντιστοίχως στην κάλπη Ξανθού βρέθηκαν 33 άκυρα, από τα οποία τα 12 αφορούσαν ψηφοδέλτια για τον Κουρουμπλή και τον Πολάκη, ενώ στην κάλπη Πολάκη βρέθηκαν 31 άκυρα, από τα οποία εννέα αφορούσαν τους Κουρουμπλή και Ξανθό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα