«Διαγράψτε παλιά δάνεια, δόσεις για τα νέα»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε διακομματική συναίνεση για το θέμα του ιδιωτικού χρέουςΤη διαγραφή μέρους του ονομαστικού ιδιωτικού χρέους που είναι αδύνατο να εισπραχθεί, ώστε «να μπορέσει η Φορολογική Διοίκηση να επικεντρωθεί στις νεότερες υποθέσεις», πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη δεύτερη διεθνή συνάντηση στην Αθήνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι από τα 100 δισ. ευρώ που έως το τέλος του 2017 οφείλονταν στην Εφορία το μεγαλύτερο μέρος δεν επιδέχεται είσπραξης, καθώς «αφορά πτωχευμένες επιχειρήσεις και κουφάρια, από τα οποία δεν μπορούν να προέλθουν έσοδα». Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε «να διαγραφούν οι ανείσπρακτες οφειλές», δηλώνοντας έτοιμος να παράσχει «διακομματική συναίνεση».

Σύμφωνα με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσες από τις οφειλές χαρακτηριστούν εισπράξιμες θα μπορούν να ρυθμιστούν με νέα ρύθμιση έως 120 δόσεις. Παράλληλα, θα προβλέπεται «ειδική μέριμνα», ώστε οφειλές έως 3.000 ευρώ (αφορούν περισσότερους από 3.000.000 οφειλέτες) να χωριστούν σε δύο τμήματα, όπου «το ένα από αυτά θα “παγώσει” και θα αντιμετωπιστεί, όταν αποπληρωθεί και η τελευταία ρυθμισμένη δόση». Επιπλέον, για οφειλές έως 20.000 ευρώ η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ αντίθετα για μεγαλύτερες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο γενικό πλαίσιο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία η Ν.Δ. θα επικαιροποιήσει την πρότασή της για τη «δεύτερη ευκαιρία» με τα «κόκκινα» δάνεια.
Οπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την «αναθέρμανση, τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» της οικονομίας χρειάζεται μια «ριζική, τολμηρή, συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο στρατηγικός κακοπληρωτής δεν θα μπορεί να υπαχθεί σε καμία ρύθμιση» και θα αντιμετωπίζει τα «αναγκαστικά μέτρα είσπραξης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις επιπτώσεις που έχουν για τον εμπορικό κόσμο οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί από τους «κατ’ επάγγελμα κουκουλοφόρους», λέγοντας: «Αυτή η κατάσταση αποκτά δυστυχώς χαρακτηριστικά κανονικότητας, ειδικά σε μια εποχή που προσβλέπουμε στον τουρισμό… Αυτή η κατάσταση θα αλλάξει. Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν θα ανέχεται πράξεις βίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα