«Κούρεμα» 60% στα δάνεια του νόμου Κατσέλη

Ετοιμάζεται ρύθμιση-πακέτο για 115.000 οφειλέτες σε καθεστώς προστασίας, που χρωστούν σε περισσότερες από μία τράπεζεςΡύθμιση «πακέτο» για 115.000 δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη που έχουν δάνεια σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα ετοιμάζουν οι τράπεζες. Μετά τη θέσπιση του νέου πλαισίου με τις τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη, το οποίο αναμένεται σε δύο μήνες, οι τράπεζες ετοιμάζουν κοινή πρόταση για δανειολήπτες που έχουν δάνεια, στεγαστικά και καταναλωτικά, σε περισσότερα από ένα πιστωτικά ιδρύματα. Για τα στεγαστικά δάνεια, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει «κούρεμα» έως και 50%-60%, ανάλογα με το συνολικό οικονομικό προφίλ του δανειολήπτη, αλλά και την προβολή της οικονομικής του κατάστασης σε βάθος χρόνου.

Για όποιον διαθέτει δύο στεγαστικά σε δύο τράπεζες, το ποσοστό του «κουρέματος» θα είναι το ίδιο και στα δύο δάνεια. Στα καταναλωτικά το «κούρεμα» του δανείου αναμένεται να κυμανθεί από 80% έως 85%, ενώ καμία διευκόλυνση δεν θα υπάρχει για όσους έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία. Οι τελευταίοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους κανονικά, με τους όρους που προβλέπει η δανειακή τους σύμβαση. Οι εκτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναφέρουν ότι το σύνολο των δανείων που ανήκουν σε αυτούς τους 115.000 δανειολήπτες ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις των δανείων θα προχωρήσουν μετά τις τροποποιήσεις του νόμου Κατσέλη. Το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, δανειστών και τραπεζών για την αλλαγή του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο έως τον Μάιο ο νόμος 3869/2010, ο γνωστός και ως νόμος Κατσέλη, θα πρέπει να έχει τροποποιηθεί. Παρά το γεγονός ότι η ισχύς του παύει τυπικά στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, οι τράπεζες έχουν θέσει στους θεσμούς το ζήτημα κατάργησης του νόμου, επικαλούμενες την προστασία που δίνει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα