Με πούλμαν στη Γευγελή για φθηνά… σφραγίσματα

Πρωτεύουσα του οδοντιατρικού τουρισμού η περιοχή κοντά στα σύνορα των Σκοπίων, με Ελληνες πελάτες ακόμη και από την ΚρήτηΑποστολή
Βαγγέλης Στολάκης

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά περισσότερα από εβδομήντα οδοντιατρεία λειτουργούν στη Γευγελή των Σκοπίων, όπου καθημερινά εκατοντάδες Ελληνες από κάθε γωνιά της χώρας -ακόμα και από την Κρήτη- πηγαίνουν για να φτιάξουν τα δόντια τους. Τα οδοντιατρεία στην κωμόπολη της γειτονικής χώρας, που βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από τον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, αφού η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουν στους Σκοπιανούς γιατρούς οι Ελληνες ασθενείς έχουν καταστήσει τη Γευγελή «πρωτεύουσα» του οδοντιατρικού τουρισμού των Βαλκανίων.

Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή εργάζονται περίπου 120 οδοντίατροι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν το δικό τους ιατρείο (σε κάθε τετράγωνο λειτουργεί και ένα), ενώ οι νεότεροι συνεργάζονται με μεγάλα ινστιτούτα που βρίσκονται στο κέντρο της Γευγελής αλλά και δίπλα από τα καζίνα, τα οποία επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες Ελληνες. Με κάθε ευκαιρία οι Σκοπιανοί οδοντίατροι φροντίζουν να υπενθυμίζουν στους επισκέπτες της χώρας τους πως μπορούν να τους φτιάξουν τα δόντια και μάλιστα… φτηνά! Ταμπέλες «Οδοντίατρος» και «Οδοντιατρείο» γραμμένες στα ελληνικά υπάρχουν παντού, δεξιά και αριστερά, με το που θα πατήσει κάποιος το πόδι του στο Λας Βέγκας των Βαλκανίων, δίνοντας οδηγίες για το πώς οι ενδιαφερόμενοι θα προσεγγίσουν μικρά και μεγάλα οδοντιατρεία της περιοχής. Τα φθηνά υλικά που χρησιμοποιούν οι Σκοπιανοί γιατροί σε συνδυασμό με τις φθηνές υπηρεσίες που προσφέρουν, συγκριτικά με τις τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά, έχουν κάνει τους οδοντιάτρους της Γευγελής ανάρπαστους. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών δουλεύουν αποκλειστικά με Ελληνες ασθενείς και για τον λόγο αυτό όχι μόνο διαθέτουν κινητό τηλέφωνο ελληνικού παρόχου που χρησιμοποιούν για τα ραντεβού τους, αλλά προχωρούν και σε δεκάδες διαφημιστικές καταχωρήσεις σε ΜΜΕ της βόρειας Ελλάδας και στα social media.

Οι πιο συχνοί πελάτες τους είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, πως τους προτιμούν μόνο αυτοί. Χιλιάδες αυτοκίνητα και πούλμαν με κόσμο από Γιαννιτσά, Λάρισα, Εδεσσα, Φλώρινα, Δράμα, Βέροια, Καβάλα, Κατερίνη, Κοζάνη, Λάρισα, Πτολεμαΐδα ακόμα και την Αθήνα και την Κρήτη καταφθάνουν οδικώς στη Γευγελή καθημερινά προκειμένου οι Ελληνες πελάτες να φτιάξουν τα δόντια τους στο 1/3 της τιμής που θα πλήρωναν στην Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί οδοντίατροι συνεργάζονται με τα καζίνα Flamingo, Princess και Apollonia παρέχοντας διαμονή στα αντίστοιχα ξενοδοχεία στους πελάτες τους από τις κοντινές αποστάσεις ή διαμονή και διατροφή με μόλις 60 ευρώ το κεφάλι γι’ αυτούς που πηγαίνουν από μακριά.

Τα οδοντιατρεία λειτουργούν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, ικανοποιώντας με αυτό τον τρόπο και τους πιο «δύσκολους» ασθενείς τους, ενώ είναι ανοιχτά και τα Σαββατοκύριακα. Οι τιμές στη Γευγελή κυμαίνονται από γιατρό σε γιατρό. Σε γενικές γραμμές, όμως, ένας ασθενής δεν θα δώσει περισσότερα από 20 ευρώ για μια απονεύρωση, 50 ευρώ για ένα δόντι από πορσελάνη, 10 ευρώ για ένα σφράγισμα, 10 ευρώ για μια εξαγωγή δοντιού, 15 ευρώ για καθαρισμό, 60 ευρώ για μια λεύκανση, ενώ για μασέλες και εμφυτεύματα από 100 έως 500 ευρώ.
Η Ελενα Μπούροβα είναι οδοντίατρος στο κέντρο της Γευγελής. Οπως λέει η ίδια στην «κυριακάτικη δημοκρατία», έχει πολλούς Ελληνες πελάτες. «Οι ασθενείς μου είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη δουλειά μου. Καθημερινά έρχεται και ένας καινούργιος πελάτης, αφού από στόμα σε στόμα στην Ελλάδα γίνεται γνωστή η δουλειά μου» αναφέρει. Η ίδια, μάλιστα, δίνει εγγύηση για την εργασία της για διάστημα πέντε ετών. Τι απαντά, όμως, στους Ελληνες συναδέλφους της που ισχυρίζονται ότι οι οδοντίατροι στα Σκόπια δεν κάνουν καλή και ποιοτική δουλειά; «Τα λένε όλα αυτά για να μας δυσφημήσουν. Χρησιμοποιούμε άριστης ποιότητας υλικά και οι υπηρεσίες μας είναι εξαιρετικές» σχολιάζει.

Στο ίδιο μήκος και η συνάδελφός της Αγγελα Μπούρτζεβα, με σπουδές στην Οδοντιατρική Σχολή των Σκοπίων. «Ολα τα ιατρεία έχουν άδεια» λέει σε άπταιστα ελληνικά. «Σπούδασα τέσσερα χρόνια οδοντοτεχνική, έξι χρόνια ιατρική και άλλα δύο οδοντιατρική. Ποιος μπορεί να μου πει ότι δεν κάνω καλή δουλειά;» αναρωτιέται. Η ίδια εργαζόταν στο παρελθόν ως συνεργάτης παλαιού οδοντιάτρου της Γευγελής, ώσπου αποφάσισε να ανοίξει το δικό της ιατρείο, ενώ στα άμεσα σχέδιά της είναι η λειτουργία και δεύτερου κέντρου. Αποκαλύπτει μάλιστα πως τα χρήματα που μαζεύει τα δαπανά τα Σαββατοκύριακα στα εστιατόρια και τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, από όπου ψωνίζει, αλλά και στα πεντάστερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και εισαγωγή αποκλειστικών νοσοκόμων με… 250 ευρώ

Την ίδια ώρα και ενώ οι Ελληνες πηγαίνουν στα Σκόπια για εξαγωγές δοντιών, στην Ελλάδα «εισάγουμε» αποκλειστικές νοσοκόμες από τη γειτονική Γευγελή.

Είναι κοινό μυστικό στις περιοχές της Αξιούπολης, του Πολυκάστρου αλλά και του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης πως αλλοδαπές περνούν τα σύνορα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προσέχουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως ηλικιωμένους. Οι αποκλειστικές νοσοκόμες και νοσηλεύτριες της Γευγελής παίρνουν μισθούς της τάξης των 250 ευρώ τον μήνα και συνήθως δουλεύουν ανά ζεύγη (δηλαδή, το κόστος ανέρχεται σε 500 ευρώ τον μήνα), αφού έρχονται στην Ελλάδα με τουριστική βίζα και έχουν περιορισμό στις ημέρες παραμονής τους.

«Ερχεται η μία και έπειτα από δύο εβδομάδες φεύγει και την αντικαθιστά η δεύτερη» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» άνθρωπος που ανά τακτά χρονικά διαστήματα αναλαμβάνει τη μεταφορά των κυριών αυτών. Ο ίδιος αποκαλύπτει, επίσης, πως μόνο στην Αξιούπολη Κιλκίς αυτή τη στιγμή δουλεύουν περίπου 25 αποκλειστικές νοσοκόμες από τα Σκόπια σε σπίτια Ελλήνων ηλικιωμένων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα