Λιώνει ο διάσημος παγετώνας της Παταγονίας στον Ατλαντικό

Σαν σαράκι, η θάλασσα «έφαγε» εσωτερικά την τεράστια αψίδα! Χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν να απαθανατίσουν το φαινόμενοΑπό τη 
Νεκταρία Καρακώστα

Καταρρέει η εντυπωσιακή αψίδα πάγου που είχε σχηματιστεί από τον παγετώνα Perito Moreno στην Παταγονία, 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπουένος Aϊρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες τουρίστες να σπεύδουν στην περιοχή για να προλάβουν να θαυμάσουν από κοντά το φαντασμαγορικό φυσικό φαινόμενο.

H κατάρρευση ξεκίνησε το Σάββατο και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα ή αύριο. Η αρχή έγινε το Σάββατο στις 13.40 ώρα Ελλάδας (8.40′ τοπική ώρα), όταν στο εσωτερικό του παγετώνα, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, άρχισε να εισχωρεί νερό από τη θάλασσα. Στη διάρκεια της ημέρας το φαινόμενο «έγινε πιο εμφανές και μεγάλο», ανακοίνωσε ο Εθνικός Δρυμός Los Glaciares της Παταγονίας.
Το φαινόμενο αυτό, ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά θεάματα παγκοσμίως, συμβαίνει κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια από το 2004. Το νερό διαβρώνει τον παγετώνα και η διαδικασία τελειώνει όταν οι όγκοι πάγου που σχηματίζουν αψίδα ή γέφυρα καταρρεύσουν.

Η κατάρρευση της αψίδας

Η στιγμή της κατάρρευσης της αψίδας «είναι πάντα εντυπωσιακή» αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες. Η τελευταία ανάλογη «κατάρρευση» πραγματοποιήθηκε το 2016 με το φως της ημέρας και την παρακολούθησαν χιλιάδες τουρίστες.
H διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά συσσωρεύτηκε περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα η διάβρωση του παγετώνα να προχωρά γρηγορότερα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TN ο Λουτσιάνο Μπερνάτσι, διευθυντής του μουσείου Glaciarium που βρίσκεται κοντά στον Εθνικό Δρυμό των Παγετώνων. «Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται σε αυτόν τον τύπο παγετώνα, στη διάρκεια του οποίου ο παγετώνας διατηρεί κατά μέσο όρο τις διαστάσεις του, σε αντίθεση με άλλους που συρρικνώνονται» εξήγησε ο ίδιος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα