Γιορτή γαλλόφωνου σινεμά

Το ετήσιο φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στις 20 Μαρτίου με 45 ταινίες, εκ των οποίων οι 39 κάνουν επίσημη πρώτη στην ΑθήναΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Η μόδα, η υψηλή ραπτική, η πολυτέλεια και η ομορφιά δεσπόζουν στο φετινό 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, που σηκώνει αυλαία στις 20 Μαρτίου. Ο αγαπημένος σινεφίλ θεσμός είναι αφιερωμένος στη μόδα, μια θεματική που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη του κινηματογράφου.

Μάλιστα, με την έναρξη των προβολών, και συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας του μουσείου Christian Dior, Philippe le Moult, και ο Dominique Adt (σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Christian Dior, l’ elegance du paradis perdu», το οποίο και θα προβληθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης) θα δώσουν ένα μοναδικό masterclass για το ελληνικό κοινό.

Συνολικά, 45 ταινίες περιλαμβάνονται φέτος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, από τις οποίες οι 39 κάνουν την πρεμιέρα τους στη χώρα μας.
Η ταινία έναρξης της διοργάνωσης είναι το φιλμ του Ερίκ Μπαρμπιέ «Η υπόσχεση της αυγής» με πρωταγωνιστές τους Σαρλότ Γκενσμπούρ και Πιερ Νινέι, η οποία θα προβληθεί στις 20/03 στον κινηματογράφο Παλλάς, παρουσία και του σκηνοθέτη, και η ταινία λήξης, το «Απόψε πού κοιμάσαι;» της Αλεξάντρα Λεκλέρ.

Διαγωνιστικό τμήμα

Στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα θα δούμε 10 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει το φιλμ «Γκωγκέν – Στην Ταϊτή» του Εντουάρντ Ντελίκ, με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ. Το φιλμ μιλάει για την περίοδο της εξορίας του διάσημου ζωγράφου στην εξωτική Ταΐτή, όπου θα ξαναβρεί την έμπνευσή του αλλά και θα γνωρίσει τη σύζυγό του, την Tehura.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ταινία «Οικογενειακός φίλος» του Φιλίπ Λιορέ, αλλά και το «Ωραίο μου διαζύγιο» της Μισέλ Λαρόκ.

Το Πανόραμα

Στο Πανόραμα που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (φέτος μάλιστα συμπληρώνει τα 111 χρόνια από την ίδρυσή του) οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν 24 ταινίες, μεταξύ των οποίων το φιλμ του Ντίτερ Μπέρνερ «Egon Schiele, ο Θάνατος και η κοπέλα» αλλά και οι «Δολοφόνοι» των Φρανσουά Τρουκέν και Ζαν – Φρανσουά Χενγκέν.

Ως είθισται, και φέτος θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, το βραβείο της κριτικής επιτροπής και το βραβείο κοινού.

Μάλιστα, η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από την Ελληνοβελγίδα ηθοποιό Δάφνη Πατακιά (της οποίας η ταινία «Djam» έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα), ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο Αλέξης Σταμάτης, η Εφη Φαλίδα αλλά και η Μόνικα Χριστοδούλου.
Να θυμίσουμε πως το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20/03 και θα ολοκληρωθεί στις 28 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου.
Οι προβολές του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν και φέτος, εκτός από το Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας, στους κινηματογράφους Δαναός και Αστορ.

Πέντε κλασικά φιλμ… υψηλής ραπτικής 

Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, όμως, η θεματική ενότητα «Μόδα και κινηματογράφος»; Οπως ανακοίνωσαν χθες οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πέντε κλασικές ταινίες των οποίων τα κοστούμια έχουν εμπνευστεί και σχεδιαστεί από μεγάλους οίκους μόδας.
Πρόκειται για την «Ωραία της ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ (1967), η οποία σηματοδότησε τη γνωριμία του σκηνοθέτη με τον Yves Saint Laurent, το φιλμ «Ολο φωτιά, όλο φλόγα» του Ζαν – Πολ Ραπινό με το διάσημο φόρεμα του Marc Bohan για τον οίκο Dior, που φοράει η Ιζαμπέλ Ατζανί, το φιλμ «Φραμπαλάδες, ποτέ μου δεν σε αγάπησα» του Ζακ Μπέκερ με τα κοστούμια του Marcel Rochas, η «Πεντάμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτό, με κοστούμια του Christian Berard για τον οίκo Paquin και, τέλος, το φιλμ «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ, με τα κοστούμια του Balmain, που καθιέρωσαν την Μπριζίτ Μπαρντό ως σύμβολο του σεξ της εποχής της.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα