Ανοιξε η όρεξη του Γαβρόγλου

Μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο υπουργός Παιδείας ανακοινώνει εντός των ημερών «συνέργεια» στα ΙωάννιναΘέμα λίγων ημερών είναι πλέον η δημοσιοποίηση της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τη συνέργεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Αυτό αποκάλυψε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. 

Οπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας, το «εγχείρημα των Ιωαννίνων» έρχεται ως «παράπλευρο θετικό» των διεργασιών που έγιναν για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέσω της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
«Είμαστε πολύ έτοιμοι να δημοσιοποιήσουμε σε λίγες ημέρες το εγχείρημα στα Ιωάννινα, που είναι αποτέλεσμα μιας ομόφωνης απόφασης και των δύο μερών στην επιτροπή. Αυτό θεωρώ ότι μπορεί να είναι το σημαντικότερο, πέρα από την ίδρυση αυτού καθ’ εαυτού του πανεπιστημίου» δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου και μίλησε για τη δυναμική που δημιουργείται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κοινές επιτροπές

«Εχουμε κοινή επιτροπή του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Για πρώτη φορά έχει δημιουργηθεί η δυναμική, ώστε άνθρωποι που δεν κάθονταν στο ίδιο τραπέζι, να κάθονται. Ακούγεται σαν απλό επίτευγμα, αλλά δεν είναι τόσο απλό» είπε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην πρόταση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση ορισμένων τμημάτων ΤΕΙ, που θα συμπεριληφθούν ως αυτόνομα τμήματα στο πανεπιστήμιο. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα αφορά ζητήματα λειτουργίας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, όπως η αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων, η αξιολόγηση στελεχών και νέες παιδαγωγικές δομές.

Στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσουν οι όποιες προτάσεις συνεργειών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς επίσης και το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια.

Ο Κώστας Γαβρόγλου χαιρέτισε την πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο υπουργείο και χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εισακτέοι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα είναι περισσότεροι από το άθροισμα των εισακτέων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Εως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, άλλωστε, αναμένεται να υπάρξουν οι ανακοινώσεις για το σύνολο του αριθμού των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τα διετή προγράμματα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσουν μέσα στο 2019.

Αντιδρά η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου

Την έντονη αντίθεσή της στις προωθούμενες αλλαγές που σχετίζονται με τις σπουδές μηχανικών και είναι ενταγμένες στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκφράζει με ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των άλλων πολυτεχνικών σχολών και του Πολυτεχνείου Κρήτης και προχώρησε στην ψήφιση ρυθμίσεων με τις οποίες δημιουργούνται σε σειρά ειδικοτήτων μηχανικών τετραετή προγράμματα σπουδών, με ονομασίες που ταυτίζονται με εκείνα πενταετούς διάρκειας. Με αυτό τον τρόπο προωθείται στην πράξη η πολυδιάσπαση των σπουδών των μηχανικών.

Η Σύγκλητος του ΕΜΠ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι σε κάθε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητας μηχανικού πρέπει να αντιστοιχεί ένας ενιαίος και αδιάσπαστος πενταετής τίτλος σπουδών και όχι περισσότεροι, που οδηγούν σε κατατμήσεις του γνωστικού αντικειμένου. Οι κάτοχοι του ενιαίου αυτού τίτλου σπουδών πρέπει να αποκτούν άμεσα και αυτοδίκαια το σύνολο των επαγγελματικών δικαιωμάτων της αντίστοιχης ειδικότητας μηχανικού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα