Αλυσιδωτή αντίδραση από ένα «τιτίβισμα» σε ΥΠΕΞ και CIA!

Ο πρόεδρος Τραμπ «έστειλε» τον Τίλερσον και πήρε τον Μάικ Πομπέο. Αφεντικό μυστικών υπηρεσιών, η Τζίνα ΧάσπελΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Με ένα «τιτίβισμα» στο twitter ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αποχώρηση του Ρεξ Τίλερσον από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και την αντικατάστασή του με τον επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο.

«Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA, θα γίνει ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει απίθανη δουλειά» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος -σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου- επεξεργαζόταν την ιδέα της ανάθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Πομπέο από το φθινόπωρο.

Για τον λόγο αυτό ο επικεφαλής της CIA φαίνεται πως συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις στο οβάλ γραφείο, που -θεωρητικά- δεν είχαν σχέση με τις αρμοδιότητές του. Μάλιστα, αναλυτές θεωρούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ βλέπει στο πρόσωπο του Πομπέο έναν ιδανικό πιθανό διάδοχο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος πίσω από τη δυσαρέσκεια του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση Τίλερσον, για την οποία κάνουν λόγο πηγές της Ουάσινγκτον.

Πρώτη γυναίκα επικεφαλής
Τα «παπούτσια στο χέρι» πήρε λίγο μετά τον Τίλερσον και ο σύμβουλός του Στιβ Γκολντ-στάιν, ο οποίος δήλωσε ότι ο αποπεμφθείς υπουργός δεν γνώριζε τους λόγους της απόλυσής του. Ο Τίλερσον είπε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 31 Μαρτίου.
Εκτός, όμως, από τα νέα καθήκοντα του Πομπέο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το τιμόνι της CIA αναλαμβάνει η μέχρι πρότινος αναπληρώτρια διευθύντρια Τζίνα Χάσπελ, η οποία θα γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Ιστορία! Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι η Χάσπελ στο παρελθόν υπήρξε υπεύθυνη για ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βασανιστηρίων που λειτουργούσε η υπηρεσία στην Ταϊλάνδη!

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τους λόγους της αποπομπής Τίλερσον, ανέφερε ότι οι δύο άντρες είχαν σοβαρές διαφωνίες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, με κορυφαίο εκείνο του Ιράν.
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε εδώ και μήνες να αντικαταστήσει τον Τίλερσον, ειδικά όταν έμαθε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τον είχε χαρακτηρίσει «ηλίθιο».

Κρίσιμη συγκυρία

Η αποπομπή Τίλερσον έρχεται σε μια κρίσιμη εποχή για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, καθώς, μεταξύ άλλων, επίκειται η συνάντηση Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

Την ίδια ώρα, οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, όχι μόνο εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης στην Αφρίν της Συρίας, εναντίον των Κούρδων που υποστηρίζονται από τους Αμερικανούς, αλλά και εξαιτίας της επικείμενης έναρξης των γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, που θα πραγματοποιήσει η αμερικανική ExxonMobil, επικεφαλής της οποίας υπήρξε ο Τίλερσον, προτού αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τι ακριβώς θα συμβεί εφεξής αποτελεί μυστήριο, καθώς ο Τίλερσον δεν θα μπορεί πλέον να ελέγχει -ως μέλος της κυβέρνησης αλλά και πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού- τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Από την άλλη, ο νέος ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο δεν είναι τόσο μετριοπαθής όσο ο προκάτοχός του, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις με την Τουρκία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα