Νέοι «γρίφοι» στην υπόθεση Οτσαλάν

Οι αποκαλύψεις «γερακιού» της Αγκυρας για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη και τα ερωτήματα για Σημίτη και ΠάγκαλοΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Μια νέα διάσταση στην πολύκροτη παράδοση του ηγέτη του κουρδικού ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 1999, που -δυστυχώς- διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα, έδωσε ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας (2008-2010) Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ τον παρέδωσαν στην Τουρκία προκειμένου η Ουάσινγκτον να αποκτήσει τον έλεγχο της οργάνωσης!

Ο επιτελάρχης, που είχε στο παρελθόν προβλήματα με τον Ερντογάν, διευκρίνισε ότι πρόκειται για την προσωπική του άποψη, ωστόσο, δεδομένης της θέσης του, αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η αποκάλυψη αποκτά μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς αναπόφευκτα εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραμάτισε η τότε κυβέρνηση υπό τον Κώστα Σημίτη, με ΥΠΕΞ τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Σύμφωνα με τον Μπασμπούγ, που μίλησε στη «Hurriyet» από την Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται για εκδηλώσεις κάποιων think tanks, όταν ο «Απο» οδηγήθηκε εκτός Συρίας το 1999 και τελικά παραδόθηκε στην Τουρκία, το PKK βγήκε από τον έλεγχο της Συρίας και έπεσε στην… αγκαλιά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Οτσαλάν συνελήφθη το 1999. Λίγο νωρίτερα ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ είχε απειλήσει τη συριακή κυβέρνηση με αποστολή στρατευμάτων στο Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, το φθινόπωρο του 1998, καθώς οι επιθέσεις του PKK εντός της Τουρκίας αυξάνονταν.
Οι πιέσεις του Ντεμιρέλ φαίνεται πως έπιασαν τόπο, αφού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα πυρετωδών διπλωματικών προσπαθειών από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Ιράν, η Συρία σταμάτησε να παρέχει καταφύγιο στον αρχηγό των Κούρδων. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν τελικά συνελήφθη από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) σε συνεργασία με τη CIA τον Φεβρουάριο του 1999 στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι της Κένυας, και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή του Ιμραλί, στη νότια θάλασσα του Μαρμαρά, προς εκπλήρωση της ισοβίου ποινής φυλακίσεως που του επιβλήθηκε.

«Ο Οτσαλάν πήγε στη Συρία το 1979. Ηταν εκεί για 20 χρόνια. Στην περίοδο αυτή έφτιαξε μια κουρδική δομή που εξαρτιόταν από αυτόν στη Συρία. Ενώ ζούσε στη Δαμασκό, σε ποιου τον έλεγχο και προστασία ήταν ο Οτσαλάν; Του καθεστώτος του Ασαντ… της υπηρεσίας πληροφοριών της Συρίας» δήλωσε ο Μπασμπούγ. «Τότε τον έδιωξαν από τη Συρία και τον έδωσαν στην Τουρκία. Η οργάνωση (PKK), επομένως, έφυγε από τον έλεγχο της Συρίας και μπήκε υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ» εξήγησε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το σκάνδαλο

Αξίζει να αναφερθεί πως ο «ΝΑΤΟ-θρεμμένος» σκληροπυρηνικός κεμαλιστής Ιλκέρ Μπασμπούγ φέρεται ότι είχε κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο Εργκένεκον, για το οποίο είχε μείνει έγκλειστος στη φυλακή Σιλιβρί για 26 μήνες. Ο τρίτος τη τάξει ισχυρότερος άνδρας της Τουρκίας είχε κατηγορηθεί ότι ηγούνταν τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν. Το φερόμενο ως δίκτυο θεωρείται ότι υπό τις οδηγίες του Μπασμπούγ δημιούργησε 42 προπαγανδιστικές ιστοσελίδες με αντικυβερνητικό περιεχόμενο κατά του PKK, της Ελλάδας και της Αρμενίας, με τελικό στόχο την πτώση της κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα