«Αμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών»

Το μήνυμα Κυριάκου από τις ΗΠΑ προς την Αγκυρα! Και απάντηση σε Ντιμιτρόφ για την «κληρονομιά»Ξεκάθαρα μηνύματα σε Τουρκία και Σκόπια έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον, μία από τις πιο σημαντικές δεξαμενές σκέψεις (think tank) των ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάλεσε την ηγεσία της Τουρκίας να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, ενώ απάντησε και στον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτισμική κληρονομιά της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη».
Από το έδαφος των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε ακόμη μία φορά σε ήπιους και προσεκτικούς αντιπολιτευτικούς τόνους, εστιάζοντας στη «διγλωσσία» της κυβέρνησης και στις «διαφορετικές προσεγγίσεις» πρωθυπουργού και υπουργού Αμυνας για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενιαίου μετώπου».

«Καλώ την Τουρκία, δημοσίως, να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο πρέπει να είναι έγκλειστοι σε φυλακή υψίστης ασφαλείας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε με νόημα ότι «αυτό είναι ένα μικρό συμβάν» και «δεν πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο», διαφοροποιούμενος έτσι από τη γραμμή που ακολουθούσε εντός της χώρας και της Βουλής, όταν καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνήσει στον Ταγίπ Ερντογάν.

Αποκλιμάκωση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ακόμη ότι η ένταση στο Αιγαίο θα πρέπει να αποκλιμακωθεί και να αποφευχθεί οποιοδήποτε πιθανό «ατύχημα». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε αποφασιστικά μηνύματα υπεράσπισης της ελληνικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια είναι ανοικτή προς έναν συμβιβασμό» και προς αυτή την κατεύθυνση επανέλαβε την πρόταση της Ν.Δ. για «λύση-πακέτο» που θα συμπεριλάβει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι τα «ζητήματα ταυτότητας» και «αλυτρωτισμού» των γειτόνων μας παραμένουν και «αυτά τα θέματα είναι μερικές φορές πιο σημαντικά και από το θέμα του ονόματος».

Πυρά κατά του Μαξίμου για το όπλο του Ιβάν

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για αθέμιτες συμφωνίες με τον Ιβάν Σαββίδη, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευτεί σε μία από τις εταιρίες τσιγάρων του και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για μια νέα γενιά ολιγαρχών που είναι χειρότερη από την προηγούμενη και βρίσκεται πολύ κοντά στην κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα γεγονότα της Τούμπας, τόνισε: «Δεν είμαστε μετασοβιετική δημοκρατία». «Δεν πρόκειται να δεχτώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι απλά για την οικονομία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα