Εργασιακή γαλέρα η Ελλάδα!

Δεκάωρα δουλεύουν τρεις στους δέκα μισθωτούς, ενώ η ανεργία καλά κρατείΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Aπό 10 ώρες και πάνω την ημέρα εργάζονται πλέον οι τρεις στους 10 απασχολουμένους (στο σύνολο των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων) για να τα βγάλουν πέρα, ελέω των δραματικών επιπτώσεων της κρίσης και του διαρκούς «κουρέματος» των αμοιβών τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, ο ένας στους δύο από τους μακροχρόνια ανέργους μένει χωρίς δουλειά για τουλάχιστον δύο χρόνια!

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για την ανεργία και την απασχόληση κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2017. Το σύνολο των απασχολουμένων στο υπό εξέταση χρονικό διάστημα ανήλθε στα 3.736.333 άτομα και των ανέργων στο 1.006.884 άτομα (ποσοστό 21,2%).

Από το σύνολο των εργαζομένων το 27,3% (περίπου οι τρεις στους 10) απασχολούνται στη δουλειά τους για περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή περισσότερο από 9,6 ώρες την ημέρα.

Στη λογική τού πάλαι ποτέ καθιερωμένου οκταώρου είναι λιγότεροι από ένας στους δύο εργαζομένους (45,4% του συνόλου) με 40 έως 47 ώρες απασχόληση την εβδομάδα. Οι υπόλοιποι εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 10,4% να δουλεύει από 15 έως 24 ώρες και ένα ποσοστό 5,9% το πολύ έως 14 ώρες την εβδομάδα.

Τόσο η υπερεντατικοποίηση της εργασίας για τους τρεις στους 10 εργαζομένους όσο και η αδυναμία ενός ποσοστού της τάξης του 16,3% του συνόλου των απασχολουμένων να βρει απασχόληση -και φυσικά ανάλογη αμοιβή- για περισσότερες από 24 ώρες την εβδομάδα αποτελούν «προϊόντα» της οκταετούς κρίσης, που πλέον διαμορφώνουν διαφορετικά κοινωνικά και εργασιακά δεδομένα.

Μερική απασχόληση

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 80,4% των ανέργων ναι μεν επιζητά να βρει μια θέση σταθερής και πλήρους απασχόλησης, αλλά, όπως δηλώνει, δεν θα έλεγε «όχι» ακόμη και σε μια θέση εργασίας μερικής απασχόλησης. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 71,8% των ανέργων (μακροχρόνια άνεργοι) αναζητούν εργασία για περισσότερο από έναν χρόνο.

Δραματική είναι, επίσης, η αύξηση του ποσοστού των πολιτών οι οποίοι παραμένουν στην ανεργία για τουλάχιστον δύο χρόνια, μη μπορώντας να βρουν μια θέση εργασίας.

Συγκεκριμένα, το 2012 χωρίς απασχόληση παρέμενε για τουλάχιστον δύο χρόνια το 36,2% των ανέργων. Το 2017, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό αυτό έφτασε στο 51,5%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα