Υγιή δόντια με τέσσερα βήματα!

Λαμπερά χαμόγελα με βούρτσισμα, επίσκεψη στον γιατρό, διατροφή αλλά και αυτοεξέτασηΑπό τη
Ρίτα Μελά

Ασφάλεια εστί το προνοείν και προλαμβάνειν. Το δε προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν». Πάνω σε αυτήν την ιπποκρατική ρήση κινείται ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ), ο οποίος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, που έχει οριστεί η 20ή Μαρτίου, αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης, που κατέχει εξέχουσα θέση στην ιατρική επιστήμη.

Τέσσερις κινήσεις πρέπει να κάνουμε προκειμένου να διατηρήσουμε το λαμπερό χαμόγελό μας, σύμφωνα με τον ΟΣΠ: Βουρτσίζω τα δόντια πρωί – βράδυ. Υιοθετώ υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επισκέπτομαι τον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο. Αυτοεξετάζομαι τακτικά στο στόμα μου.

«Η τήρηση των τεσσάρων αυτών βημάτων αποτελεί βασικό πυλώνα της συνολικής σωματικής και ψυχικής μας υγείας, αν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από 1.000 ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και ότι πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού και ως εκ τούτου ο οδοντιατρικός έλεγχος οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση» σημειώνει η πρόεδρος του ΟΣΠ Μαρία Μενενάκου.

Επίσης, όπως τονίζουν τα μέλη του ΟΣΠ, διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά, και να τα προσβάλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν σοβαρές αιτίες διαταραχών της πέψης. Την ίδια ώρα πολλοί που διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους δεν γνωρίζουν ότι ο βρυγμός και η κακή σύγκλειση είναι οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες για την εμφάνιση ημικρανιών και πονοκεφάλων που δεν μπορούν να αποδοθούν σε παθολογικά αίτια, ενώ οι νόσοι των ούλων εγκύων συσχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό και το χαμηλό βάρος του νεογνού!

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων φέρουν οδοντοστοιχίες θα τις είχαν αποφύγει αν επισκέπτονταν δύο φορές τον χρόνο τον οδοντίατρο.

Υγιή δόντια με τέσσερα βήματα!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα