Επιστροφές προστίμων για τα αυθαίρετα!

Στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για περίπου 10.000 ιδιοκτήτες. Ποιες δηλώσεις αφορά και ποια η διαδικασίαΤου
Βασ. Παπακωνσταντόπουλου

Τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις επιστροφής χρημάτων από πρόστιμα που καταβλήθηκαν για την τακτοποίηση αυθαιρέτων καθορίζει υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 916/15-03-2018). Εκτιμάται ότι επιστροφές δικαιούνται περίπου 10.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, οι οποίοι θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με τον άνθρωπο-κλειδί, δηλαδή τον μηχανικό που έχει υποβάλει την αίτηση υπαγωγής στον ισχύοντα ή στους προηγούμενους νόμους για την αυθαίρετη δόμηση.

Αν έχετε διαπιστώσει κάποιο λάθος στα στοιχεία που υποβλήθηκαν ή έχετε καταβάλει κατά λάθος δύο φορές μία δόση, πρέπει να απευθυνθείτε στον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, καθώς μόνο εκείνος μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (TEE) για επιστροφή του επιπλέον ποσού.

Τα στοιχεία θα πρέπει να διασταυρωθούν στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, μέσω του οποίου «τρέχει» όλη η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων, γι’ αυτό και η υπουργική απόφαση του Γιώργου Σταθάκη για την επιστροφή χρημάτων θα τεθεί σε εφαρμογή σε έναν μήνα (15 Απριλίου).
Ειδικότερα, η επιστροφή χρημάτων αφορά δηλώσεις υπαγωγής στις οποίες: 1) έχουν καταγραφεί από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό μεγαλύτερα μεγέθη αυθαίρετων κατασκευών, 2) διαπιστώθηκαν άλλα υπολογιστικά ή ποσοτικά σφάλματα, από τα οποία προκύπτουν διαφορές στο ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου, 3) έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, όπως για παράδειγμα κατάθεση μεγαλύτερου του οφειλόμενου ποσού και διπλές καταβολές από τον ίδιο ή περισσότερους υπόχρεους. Δικαιούχοι επιστροφής προστίμων είναι τα πρόσωπα που προέβησαν στην υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών τους ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης και στους τρεις νόμους (4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017).

Μετά την ολοκλήρωση της υπαγωγής ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση-υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για επιστροφή του επιπλέον ποσού, δηλώνοντας και τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών (IBAN) των δικαιούχων, με την αντίστοιχη ποσοστιαία κατανομή σε περιπτώσεις περισσότερων του ενός δικαιούχων. Το Τεχνικό Επιμελητήριο ύστερα από διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων και του ύψους του ποσού τού προς επιστροφή προστίμου, διαβιβάζει την αίτηση στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.). Η Υ.ΔΟΜ., αφού διαπιστώσει ότι δεν εκκρεμεί προσφυγή κατά της δήλωσης υπαγωγής στον νόμο, ελέγχει πλήρως τη δήλωση υπαγωγής, επί του συνόλου των δηλωθέντων σε αυτήν στοιχείων, επί του τρόπου υπολογισμού του ενιαίου ειδικού προστίμου και επί των στοιχείων που αποδεικνύουν το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων και συντάσσει σχετικό πόρισμα εντός δέκα ημερών.

Εφόσον από το πόρισμα προκύπτει ότι η υπαγωγή εμπίπτει στις περιπτώσεις επιστροφής ποσών ενιαίου ειδικού προστίμου, εκδίδεται απόφαση του προϊσταμένου της Υ.ΔΟΜ. σχετικά με το προς επιστροφή ποσό, η οποία υποβάλλεται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Στη συνέχεια τα στοιχεία αποστέλλονται στη ΔΙΑΣ Α.Ε. (διατραπεζικό σύστημα) προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία και να προχωρήσει στην πίστωση των δηλωθέντων τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών.

Προϋποθέσεις (για τους δικαιούχους) που πρέπει να συντρέχουν

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για την επιστροφή χρημάτων είναι οι εξής:

α) να πρόκειται για μερική επιστροφή ήδη πλήρως καταβληθέντος και ολοσχερώς εξοφληθέντος ενιαίου ειδικού προστίμου,
β) να έχει γίνει ολοκληρωμένη υπαγωγή των αυθαίρετων κατασκευών ή της εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης, με ανάρτηση στο πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μελετών, στοιχείων και σχεδίων,
γ) να μην έχει γίνει ανάκληση της δήλωσης υπαγωγής για οποιονδήποτε λόγο,
δ) να μην εκκρεμεί προσφυγή κατά της δήλωσης υπαγωγής στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) ή της αρμόδιας Επιτροπής Εξέτασης Προσφυγών Αυθαιρέτων ή στο αρμόδιο δικαστήριο και
ε) να μην έχει γίνει για την εν λόγω αυθαίρετη κατασκευή ή την εγκατάσταση της αυθαίρετης χρήσης συμψηφισμός ποσών ειδικού προστίμου με ποσά που καταβάλλονται για αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, καθώς και για τη στατική επάρκεια αυτών.

Για τον υπολογισμό των ποσών ειδικού προστίμου προς επιστροφή αφαιρείται από το καταβληθέν ποσό ενιαίου ειδικού προστίμου το ποσό του προστίμου, όπως τελικά διαμορφώθηκε μετά τον έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, το παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου δεν επιστρέφεται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα