Τα μονοπάτια της προσφυγιάς στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών!

Μαθητές από έξι σχολεία θα ανέβουν την Κυριακή στη σκηνή για να παίξουν το «Αγόρι με τη βαλίτσα»Από την
Ελένη Σκάρπου

Η αυριανή Κυριακή 18 Μαρτίου δεν θα είναι μια συνηθισμένη Κυριακή. Θα είναι μια Κυριακή αφιερωμένη στα παιδιά και μάλιστα με εκπαιδευτικό τρόπο, κοινωνικό πλαίσιο και ανθρώπινο χαρακτήρα. Περί τους 130 μαθητές και μαθήτριες από έξι σχολεία σε Θεσσαλονίκη, Αμπελόκηπους, Πυλαία και Επανομή θα μας παρουσιάσουν μια θεατρική σύνθεση βασισμένη στο έργο του Μάικ Κένι «Το αγόρι με τη βαλίτσα», με αφορμή το Μαθητικό Θεατρικό Φεστιβάλ «Κι αν ήσουν εσύ;». Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο Θέατρο Μονής Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη, με είσοδο ελεύθερη, αρχίζοντας στις 13.30.

«Tο μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ είναι μια από τις δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στο πλαίσιο του προγράμματός τους “Κι αν ήσουν εσύ;”, ενός προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων. Τέτοια φεστιβάλ γίνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας φέτος τον Μάρτιο, με αφορμή την 21η Μαρτίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, και έχουν τον γενικό τίτλο “Μαζί”» αναφέρει η Ιωάννα Μήτσικα, που ηγείται όλου αυτού του εγχειρήματος και έχει την ευρύτερη σκηνοθετική επιμέλειά του.

Η ίδια μας μιλάει για το έργο και πώς κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά τα έξι σχολεία και να μας πουν την ίδια ιστορία. «Το έργο παρακολουθεί το ταξίδι ενός ανήλικου πρόσφυγα από τη χώρα καταγωγής του, από όπου καταφέρνουν να τον φυγαδεύσουν οι γονείς του, μέσα σε συνθήκες πολέμου και βομβαρδισμών, έως τη χώρα υποδοχής.

Φέτος τα παιδιά αυτά είναι γείτονές μας, συμμαθητές μας και φίλοι μας. Η ιστορία του Ναζ, του βασικού χαρακτήρα του έργου, λέγεται από παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, τα οποία συνθέτουν στη σκηνή ένα ενιαίο έργο. Κοινός στόχος των παιδιών είναι να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την αγάπη τους στους συνομηλίκους τους που ζουν στη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν περάσει την παιδική τους ηλικία μέσα στον πόλεμο, στις διώξεις και τις στερήσεις» εξηγεί η κυρία Μήτσικα και επιμένει πως είναι πολύ σημαντικό η εκπαίδευση να δημιουργεί τη συνθήκη για το «μαζί» σε μια εποχή όπως η δική μας.

«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το βασικό ζητούμενο της εκπαίδευσης, να παρέχει στους μαθητές ευκαιρίες για μάθηση μέσα από τη δημιουργική συνύπαρξη. Κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και πολύτιμος. Ταυτόχρονα είμαστε όλοι τόσο ίδιοι επειδή είμαστε άνθρωποι. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, για να χαρούμε, για να μάθουμε, για να αναπτυχθούμε. Το “εμείς” και το “μαζί” είναι αναγκαίες  προϋποθέσεις» τονίζει!

Η τέχνη έχει τον τρόπο να εξαλείψει τον ρατσισμό

Ο επόμενος σταθμός της κουβέντας μας ήταν ο ρατσισμός και η δύναμη των δημιουργικών και καλλιτεχνικών διαδικασιών ώστε να τον μετριάσουν και ίσως κάποτε να μπορέσουν να τον εξαλείψουν, έστω κι αν αυτό συνιστά ένα ιδανικό σενάριο.
«Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο κοινωνικό, που γεννιέται μέσα στο πλαίσιο των κοινωνικών ανισοτήτων και οξύνεται σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο, όσο οι άνθρωποι συναντιούνται θέτοντας κοινούς στόχους, γνωρίζονται, ξεπερνούν φόβους και προκαταλήψεις και τα πράγματα γίνονται πιο αισιόδοξα. Μπορεί να βρισκόμαστε πολύ μακριά από την “εξάλειψή” του, ωστόσο η τέχνη είναι ένας δρόμος για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης» παραδέχεται η Ιωάννα Μήτσικα και μας συστήνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μέσα από το πλάνο της φετινής χρονιάς.

«Το 2018 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Γιορτάζει αυτήν την επέτειο λοιπόν με την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη με τίτλο “Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση: Ουτοπία ή αναγκαιότητα;”, στην Αθήνα στις 23, 24 και 25 Νοεμβρίου. Στη συνδιάσκεψη θα πάρουν μέρος προσκεκλημένοι ομιλητές, θα γίνουν ανακοινώσεις, εργαστήρια, ομάδες εργασίας, καλλιτεχνικά δρώμενα και παραστάσεις. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, φοιτητές και καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα συνεχίζει τις πάγιες δράσεις του, τη Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση, την έκδοση του επιστημονικού περιοδικού “Εκπαίδευση και θέατρο”, τα επιμορφωτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες για μαθητές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα