Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του γαύρου και της σαρδέλας!

Ανεξέλεγκτοι και με τη συνοδεία σκαφών του λιμενικού οι γείτονες ψαράδες παρενοχλούν καθημερινά τους δικούς μας αλιείς και ασκούν καταστροφικές μεθόδους, αφού δεν δεσμεύονται από κανόνες της Ε.Ε.Αποστολή 
στην Καβάλα
Ντόνια Κανιτσάκη

Η μάχη της σαρδέλας και του γαύρου! Καθημερινό… κρυφτούλι παίζουν στο Θρακικό Πέλαγος οι Ελληνες αλιείς με τους Τούρκους ψαράδες. Οι Τούρκοι αλιείς, σύμφωνα με καταγγελίες των Ελλήνων, συχνά πυκνά μπαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν.

Μάλιστα, εννιά στις 10 φορές οι Τούρκοι αλιείς συνοδεύονται από σκάφος του τουρκικού λιμενικού! Επιπλέον, ψαρεύουν ανεξέλεγκτα, χωρίς τους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε., τους οποίους ακολουθούν οι Ελληνες ψαράδες. Ως συνέπεια, σπέρνουν… την καταστροφή στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Την ίδια ώρα, ενώ το μεροκάματο είναι καλό, και παρά τη μάστιγα της ανεργίας, οι Ελληνες δεν δουλεύουν στα γριγρί, αφήνοντας τη δουλειά στους Αιγυπτίους. «Αν δεν υπήρχαν Αιγύπτιοι αλιεργάτες, δεν θα υπήρχε αλιεία στην Ελλάδα!» λένε χαρακτηριστικά στην «κυριακάτικη δημοκρατία».

«Το 2010-2011, όταν άρχισε η κρίση, ήρθαν Ελληνες για να δουλέψουν στα γριγρί και στις ανεμότρατες. Εμειναν για λίγο και έφυγαν. Η δουλειά είναι δύσκολη και πολύωρη» περιγράφει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας Γιάννης Μανιός. Οπως εξηγεί, στα γριγρί δεν δίνεται μεροκάματο, αλλά η αμοιβή προκύπτει από ποσοστό επί των κιλών των ψαριών. Ετσι, μπορεί έναν μήνα κάποιος να βγάλει 200 ευρώ, τον άλλο μήνα όμως μπορεί να βγάλει 3.000 ευρώ, ακόμα και 3.500 ευρώ. «Οι Ελληνες θέλουν να είναι… διευθυντές. Παλιά υπήρχαν πολλοί Θασίτες ψαράδες. Ομως, με την άνθηση του τουρισμού σταμάτησαν να ασχολούνται με τη θάλασσα. Το αλιευτικό επάγγελμα τη δεκαετία του ’90 γνώρισε πτώση. Και έτσι άρχισαν να έρχονται οι Αιγύπτιοι, που είχαν ανάγκη από μεροκάματο. Σήμερα οι Ελληνες είναι μόνο καπετάνιοι. Το υπόλοιπο προσωπικό -περίπου οκτώ δέκα άτομα σε κάθε σκάφος- απαρτίζεται από Αιγυπτίους, που ζουν μέσα στα γριγρί, κοιμούνται στα καΐκια, μαγειρεύουν και τρώνε σε αυτά, βγάζουν πολλά χρήματα και συντηρούν πλουσιοπάροχα τις οικογένειές τους στην Αίγυπτο» τονίζει ο κ. Μανιός.
«Δυστυχώς, οι Ελληνες προτιμούν να πιουν καφέ αντί να δουλέψουν. Ολοι θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν λέω, η δουλειά στη θάλασσα είναι δύσκολη, αλλά έχει καλό μεροκάματο» σημειώνει ο Βασίλης Τσακίρης, εργαζόμενος σε εταιρία στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας.

Προκλήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Μανιό, «οι παρενοχλήσεις από τους Τούρκους ψαράδες, από τη Λήμνο έως τη Θάσο, είναι πολύ συχνές. Τις προάλλες έφτασαν έως τη Θάσο, όμως κανείς δεν λέει τίποτα. Δεν είναι πια κρυφτούλι, καθώς συμβαίνει συστηματικά. Οι Τούρκοι ψαράδες παραβιάζουν συστηματικά τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αλλες φορές κινούνται εναντίον μας απειλητικά και μάλιστα μας βρίζουν. Αλλες φορές βέβαια είναι ειρηνικοί και απλώς ψαρεύουμε δίπλα δίπλα, στα ελληνικά και τα διεθνή χωρικά ύδατα».
Προσθέτει ότι οι παραβιάσεις είναι τόσο συχνές, που πλέον δεν ενημερώνεται το Λιμεναρχείο.

«Με τις πρακτικές τους οι “απέναντι” ρημάζουν όλο το θαλάσσιο οικοσύστημα»!

Οι Ελληνες ψαράδες ορθώς, όπως τονίζουν οι ίδιοι, δεσμεύονται ως προς τις πρακτικές αλιείας από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους Τούρκους. «Οι Τούρκοι ψαρεύουν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανόνες και οδηγίες, ενώ εμείς χρησιμοποιούμε ειδικά δίχτυα, έχουμε προδιαγραφές στα φώτα που χρησιμοποιούμε, περιορισμούς στο βάθος ψαρέματος και πολλά ακόμη. Ο γαύρος, για να τον ψαρέψουμε, πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 πόντους και η σαρδέλα τουλάχιστον εννιά. Τα φώτα μας είναι μικρά, οι Τούρκοι συνήθως χρησιμοποιούν προβολείς και θαμπώνουν τα ψάρια. Οταν ρίχνουν τους προβολείς στη θάλασσα τα ψάρια ανεβαίνουν στην επιφάνεια και τα μαζεύουν. Ψαρεύουν ακόμη και γόνους. Από τα δικά μας δίχτυα οι γόνοι μπορούν και ξεφεύγουν, όχι όμως και από τα δίχτυα των Τούρκων» τονίζει ο κ. Μανιός.

Υπενθυμίζει την καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Αφήνω τον γόνο… να γίνει γονιός», η οποία στοχεύει στην αποτροπή του ψαρέματος και την κατανάλωση γόνου, δηλαδή των μικρών ψαριών που δεν έχουν φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία.
«Ο γαύρος ζει τρία χρόνια. Οταν είναι γόνος πρέπει να τον αφήσεις να μεγαλώσει ώστε να γεννήσει μια δυο φορές και μετά να τον πιάσεις. Αλλιώς, αν τον ψαρέψεις προτού ενηλικιωθεί και γεννήσει, ρημάζεις και καταστρέφεις. Το ίδιο ισχύει και με τις σαρδέλες, και με τα άλλα ψάρια. Με τις μεθόδους που ακολουθούν οι Τούρκοι εξαφανίζουν τα λιγοστά ιχθυοαποθέματα, κάτι το οποίο έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Γριγρί Καβάλας.
Εξάλλου, οι ελληνικές μηχανότρατες ψαρεύουν από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαΐου, καθώς τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο απαγορεύεται η αλιεία με μηχανότρατα.
Επίσης, απαγορεύεται η αλιεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με τα γριγρί ημέρας, καθώς και από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο με τα γριγρί νύχτας. Αντίθετα, οι Τούρκοι ψαρεύουν όλον τον χρόνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα