Παγωμένος ο κατώτατος μισθός των 500 ευρώ και την επόμενη μέρα

Η απαίτηση των δανειστών να μην υπάρξει αναπροσαρμογή αν δεν πέσει η ανεργία στο 10% (ποσοστό στο οποίο βρισκόταν το μακρινό 1994) δημιουργεί βεβαιότητα ότι δεν θα αυξηθούν… ποτέ οι αμοιβές των εργαζομένωνΑπό τoν
Νάσο Χατζητσάκο

Mια δεκαετία μετά την τελευταία Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που προέβλεπε αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεπαγώσει» τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Ομως, αν και μέχρι πρότινος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έβαζε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών καλλιεργώντας (μια επταετία μετά το δραστικό «κούρεμα» που δέχθηκαν επί κυβέρνησης Παπαδήμου) κλίμα επικείμενης αναπροσαρμογής τους, οι βουλές των θεσμών, οι μνημονιακές ρήτρες και η εγκύκλιος Στρατινάκη φαίνεται ότι θα τους διατηρήσουν για αρκετά χρόνια ακόμη «παγωμένους» στα σημερινά επίπεδα. Αν ληφθεί υπόψιν ότι η τελευταία φορά που η ανεργία στη χώρα μας βρισκόταν κάτω από 10% ήταν το 1994 , γίνεται αντιληπτό ότι οι κατώτατοι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν… ποτέ.

Ηταν 2 Απριλίου του 2008, όταν οι επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων την περίοδο εκείνη, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος (παραμένει στη θέση αυτή έως σήμερα) και ο τότε γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης, ο Δημ. Δασκαλόπουλος από τον ΣΕΒ, ο Δημ. Ασημακόπουλος από τη ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και ο Δημ. Αρμενάκης ως πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι), έβαζαν τις υπογραφές τους στην ΕΓΣΣΕ που αύξανε τους κατώτατους μισθούς στα 751 ευρώ τον μήνα, μεικτά. Οι αυξήσεις τις οποίες είχαν συμφωνήσει τότε είχαν δεχθεί τα πυρά αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων. Κανείς τους δεν μπορούσε την εποχή εκείνη να φανταστεί ότι η συγκεκριμένη ΕΓΣΣΕ θα ήταν και η τελευταία που θα προσδιόριζε αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.

Εκτοτε η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Με το πρώτο Μνημόνιο της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου οι κατώτατοι μισθοί «πάγωσαν». Με το δεύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, επί κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου, «κουρεύτηκαν» κατά 22% και 32% για τους άνω και τους κάτω των 25 ετών εργαζομένους, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν στα 586 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους άνω των 25 και στα 510,9 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους νεότερους απασχολουμένους. Στο επίπεδο αυτό οι κατώτατοι μισθοί παραμένουν μέχρι σήμερα.

Το «αγκάθι»

Αν και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου είχε αφήσει να διαφανεί ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν φέτος οι κατώτατοι μισθοί, τελικά οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί ακόμη μια φορά έπεσαν στην «ξέρα» των αντιρρήσεων που θέτουν οι θεσμοί.
Οι δανειστές ζητούν να παραμείνουν σε ισχύ και κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής περιόδου οι περισσότερες από τις βασικές ρήτρες των τριών Μνημονίων. Μεταξύ αυτών, τα μέτρα για τους κατώτατους μισθούς, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην «εγκύκλιο Στρατινάκη» (την υπέγραψε το 2012 η γ.γ. Απασχόλησης Αννα Στρατινάκη) σε εφαρμογή των μέτρων του 2ου Μνημονίου.

Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται: «Από 14/2/2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10% αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα, που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λπ.»
Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κατά ακόμη 10 ποσοστιαίες μονάδες (σήμερα κυμαίνεται στο 20%), οι κατώτατοι μισθοί θα διατηρηθούν στα 586 και 510,9 ευρώ τον μήνα, μεικτά, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού τέθηκε στους δανειστές τους προηγούμενους μήνες, οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν στη διατήρηση της σχετικής ρήτρας του 2ου Μνημονίου και στη μεταμνημονιακή περίοδο. Για τον λόγο αυτόν, το ζήτημα τέθηκε εκτός του πρώτου κύκλου των συζητήσεων που έλαβαν χώρα ανάμεσα στην κυρία Αχτσιόγλου και στους επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων για την -επί της ουσίας- επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ).

«Χρυσώνουν το χάπι» με διαιτησία και επεκτασιμότητα των συμβάσεων!

Αντί, λοιπόν, για το θέμα των αυξήσεων στους κατώτατους μισθούς, η αρμόδια υπουργός και οι εκπρόσωποι των εργατικών και των εργοδοτικών φορέων συζήτησαν για την επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ (την επιβολή των όρων μιας συλλογικής σύμβασης στο σύνολο των επιχειρήσεων που εκπροσωπούνται από τον αντιπροσωπευτικό εργοδοτικό φορέα), τον θεσμό της διαιτησίας και την αλλαγή των προστίμων για την αδήλωτη εργασία.

Μέσα από την επαναφορά της επεκτασιμότητας από φέτος τον Αύγουστο και την επιβολή νέου τύπου χαμηλότερων προστίμων μετά το Πάσχα («κλιμακωτά» σε περίπτωση που ένας εργοδότης αποδεχθεί να προσλάβει κανονικά έναν αδήλωτο εργαζόμενο) η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να χρυσώσει το χάπι.

Θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει την προσδοκία ότι μέσα από την επαναφορά της επεκτασιμότητας κάποια στιγμή εντός της μεταμνημονιακής περιόδου θα καμφθούν μερικώς οι αντιρρήσεις των δανειστών και θα επιτραπεί: α) οι κατώτατοι μισθοί να πάρουν μια ελάχιστη αύξηση, ενδεχομένως αντίστοιχη της όποιας θετικής αναπροσαρμογής του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, και β) να υιοθετηθούν αυξήσεις από κλαδικές ΣΣΕ που θα επιβάλλονται μέσω της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η πρόθεση της κυρίας Αχτσιόγλου για προσπάθεια αύξησης του κατώτατου μισθού είχε προκαλέσει την αντίδραση της Ν.Δ. διά στόματος Γ. Βρούτση. Ο κ. Βρούτσης είχε δηλώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ για ακόμη μια φορά κοροϊδεύει και εμπαίζει τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα» και είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κινηθεί βάσει του νόμου 4172 του 2013, προχωρώντας στην επαναξιολόγηση των δεδομένων για τον κατώτατο μισθό.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα