Η «αόρατη» κυβέρνηση της Νovartis

Με στελέχη της να παριστάνουν τους «σκιώδεις υπουργούς» η φαρμακευτική εταιρία ήθελε να ελέγξει τον χώρο της Υγείας

Σε πέντε επίπεδα οι στόχοι επιρροής με Νο 1 τους Γεωργιάδη, Στουρνάρα, Μπέζα, Ζέττα Μακρή και Σταϊκούρα!

 Πώς προσπαθούσαν να πλευρίσουν τους υπουργούς των Σαμαρά – Βενιζέλου, τους συμβούλους τους, αλλά και πρόσωπα που είχαν κομβικό ρόλο στις αποφάσεις

► Στο στόχαστρο και αξιωματούχοι της τρόικας, τρία μέλη της task force του Ράιχενμπαχ, άνθρωποι-κλειδιά σε ΠΟΥ, Παγκόσμια Τράπεζα και ακαδημαϊκοίΗ Θέση μας: Η σημαία μας πάντα ψηλά!

Διαβάστε επίσης:

►Siemens: 1.950.000 € για λαδώματα μέσα σε δύο μήνες!

►Ο ναύτης της Μεσογείων, οι σμηνίτες, ο κομάντος και ο «συσσιτιάρχης»

►Ο ελληνο-τουρκικός πόλεμος του γαύρου και της σαρδέλας!

►Γιατί δεν θα αυξηθεί(ποτέ) ο κατώτατος μισθός

►14 ερωτήσεις – απαντήσεις για την ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ

►Συν 30% οι προκρατήσεις! Οι Γερμανοί ψηφίζουν τη Β. Ελλάδα για διακοπές

►ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ! ΑΑΔΕ: Το μεγάλο πλυντήριο της φοροδιαφυγής

 H «αόρατη κυβέρνηση» της αμα  ρτωλής Νovartis στην Ελλάδα

Mια «αόρατη κυβέρνηση», με στελέχη της να παριστάνουν τους «σκιώδεις υπουργούς» και ένα πλάνο που σοκάρει πραγματικά όσον αφορά το σχέδιο και τις διαβολικές λεπτομέρειες εφαρμογής του, προκειμένου να πλευρίσουν την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και το περιβάλλον τους, τους υπουργούς και τους συμβούλους τους, αλλά και ανθρώπους που είχαν κομβικό ρόλο και «βαρύ» λόγο στις αποφάσεις περί των δαπανών για την Υγεία και τα φάρμακα, είχε στήσει η Novartis στην Ελλάδα.

Η βασική γραμμή δινόταν από τα κεντρικά γραφεία της Βασιλείας στην Ελβετία και είχαν φροντίσει οι εγκέφαλοι, αφού προηγουμένως έκαναν ενδελεχή έρευνα για το ποιόν του καθενός, να στοχοποιήσουν, πέραν των κυβερνητικών αξιωματούχων, και βασικά στελέχη της τρόικας, αλλά και της Τask Force, δηλαδή της ομάδας του Χορστ Ράιχενμπαχ, που συστήθηκε στον ελληνικό λαό από τους Γερμανούς ως ο «άτυπος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Οπως προκύπτει από τα 165 συμπληρωματικά αρχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την εισαγγελέα Διαφθοράς για το σκάνδαλο της Novartis και έχει στη διάθεσή της και αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», η διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας είχε χωρίσει τη σφαίρα επιρροής που έπρεπε να ασκήσει για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της σε πέντε επίπεδα, με τον πυρήνα και Νο 1 στόχο της Novartis να αποτελούν οι πολιτικές ηγεσίες τεσσάρων υπουργείων.


Κατονομάζονται σε έγγραφο παρουσίασης με τίτλο «Healthcare Systems Excellence Project Greece – Analysis of the political landscape/influence map» και ημερομηνία 28 Αυγούστου 2013 ο υπουργός Υγείας (minister of Health) Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών (minister of Finance) Γιάννης Στουρνάρας και οι αναπληρωτές – υφυπουργοί τους Αντώνης Μπέζας, Ζέττα Μακρή και Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και στενοί συνεργάτες τους.

Στο επόμενο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να ρίξουν τα δίχτυα τους τα στελέχη της Novartis, πάντα βάσει του ίδιου εγγράφου και των κατευθυντήριων γραμμών, ήταν συγκεκριμένα στελέχη της τρόικας που δρούσε στην Ελλάδα, υπαγόρευε πολιτικές και έστελνε γραμμένα νομοσχέδια για εφαρμογή, όπως και της Τask Force.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές σε τρία συγκεκριμένα πρόσωπα από την τρόικα, την ομάδα Ράιχενμπαχ και το περιβάλλον του υπουργού Υγείας, του στιλ «Συνεργάζεται στενά με την Τask Force», «Ο υπουργός εκτιμά τις ικανότητές του», «Θεωρείται ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει τον υπουργό σε καθημερινή διάταξη» και «Θεωρείται ότι συμμετέχει ενεργά σε νομοθετικές πρωτοβουλίες γύρω από φαρμακευτικά προϊόντα». Αυτά, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Novartis, αφορούσαν τους καθηγητές Πάνο Καναβό, Κυριάκο Σουλιώτη και Νίκο Μανιαδάκη. Στο τέταρτο επίπεδο επιρροής βρίσκονταν άνθρωποι «κλειδιά» σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα, και στο πέμπτο ακαδημαϊκοί κύκλοι στην Ελλάδα (αναφέρεται το όνομα του Ηλία Μόσιαλου).

Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα μεταξύ των 165 αρχείων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από την εισαγγελέα Διαφθοράς και που αποδεικνύουν το «σατανικό» επιχειρησιακό σχέδιο της Novartis, που απλώνονταν σε όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου. Από τα έγγραφα προκύπτει ότι έγιναν επαφές με στελέχη ακόμη ενός πολιτικού κόμματος, όχι της κυβέρνησης των Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, ενώ επιχειρήθηκε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, αφού η «αόρατη κυβέρνηση» της φαρμακοβιομηχανίας έβλεπε… μπροστά και ήθελε να «κλειδώσει» την κατακύρωση συμβάσεων υπέρ της. Σημειώνεται πως η Ελλάδα ήταν ο «δούρειος ίππος» της Novartis για την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Φωτιά» στην προανακριτική επιτροπή

Μπουρλότο έχουν βάλει οι τελευταίες αποκαλύψεις για τη Novartis, που ανακατεύουν για τα καλά την τράπουλα. Το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο στις συνεδριάσεις που πρόκειται να γίνουν αυτήν την εβδομάδα. Οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έφεραν στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία» και η «κυριακάτικη δημοκρατία» προκαλούν νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να καταλογίζει «σιωπή» στη Ν.Δ. και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για επαφές Novartis με ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι στην επόμενη συνεδρίαση της προκαταρκτικής, που έχει οριστεί για το απόγευμα της Τρίτης, με θέμα ημερήσιας διάταξης «περαιτέρω προγραμματισμό των εργασιών της επιτροπής». Θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, πως η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα νέα στοιχεία.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποια στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση εφεξής, από τη στιγμή που από την Πειραιώς αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης, κατηγορώντας την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθοδεύσεις και εκτιμώντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγάλει αναρμόδια την επιτροπή.

Υπονοούμενα για ενδεχόμενη αποχώρηση από τις συνεδριάσεις της προκαταρκτικής υπάρχουν όλες αυτές τις ημέρες και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αμφότερα τα κόμματα συντάσσονται με την αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της άμεσης κλήσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Υπενθυμίζεται πως από την επιτροπή έχει αποχωρήσει ήδη το ΚΚΕ.

Οι συναντήσεις του Σαμαρά με τον Φρουζή και οι «οδηγίες» στον Αδωνι

Κόλαφος αποκαλύψεων για την υπόθεση της Novartis. Τα στοιχεία που περιέχονται στα 165 συμπληρωματικά αρχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, θα εξεταστούν από τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής και αποκαλύπτουν η «δημοκρατία» και η «κυριακάτικη δημοκρατία» δείχνουν ότι βρισκόμαστε μάλλον στην κορυφή ενός παγόβουνου από περίεργες συναντήσεις, στενές επαφές και κανείς άλλος δεν ξέρει τι περισσότερο, με κεντρικό πρόσωπο τον αντιπρόεδρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή, τον Αντώνη Σαμαρά και μέλη της κυβέρνησής του, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται ότι έχει συναντηθεί τρεις τέσσερις φορές με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα, εκεί που έλεγε πως «τον κ. Φρουζή ουδέποτε τον έχω συναντήσει ιδιωτικά». Βάσει των εγγράφων ο Κ. Φρουζής είχε αναλάβει ο ίδιος να έλθει σε επαφή με τον Α. Σαμαρά από την εποχή που ήταν ακόμη πρόεδρος της Ν.Δ., αρχικά με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και μετά με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρίας. Χαρακτηριστικά, σε ένα έγγραφο, που στους υπολογιστές της εταιρίας ήταν αποθηκευμένο ως «ALPHA BANK POSO», γραμμένο σε greeklish, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται ότι ζητά ραντεβού: «SAMARAS THLEEI OPOS TOY EIPATE NA MILHSETE».

Επίσης, υπάρχει σειρά επιστολών προς όλους τους κορυφαίους αρμόδιους υπουργούς της περιόδου, οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο προς τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Υγείας Γιάννη Στουρνάρα και Αδωνι Γεωργιάδη, αντίστοιχα, καθώς και ηλεκτρονική αλληλογραφία της συζύγου του σημερινού διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λίνας Νικολοπούλου με άλλα στελέχη της Novartis. Ολες οι επιστολές είχαν στόχο να περάσουν τη γραμμή που η φαρμακευτική εταιρία επιθυμούσε να ακολουθήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ενδεικτικό είναι ένα συγκεκριμένο σημείωμα, το οποίο τιτλοφορείται «Personal Note to MoH 20 10 2013» και προφανώς απευθύνεται στον τότε υπουργό Υγείας (Minister of Health) Αδωνι Γεωργιάδη, και προέρχεται από κάποιο στέλεχος της εταιρίας, ίσως και τον Κ. Φρουζή, από το οποίο προκύπτει πως η Novartis έδινε ανερυθρίαστα εντολές στον κ. Γεωργιάδη, όπως και οδηγίες για το πώς πρέπει να τιμολογηθούν τα εκτός πατέντας (off-patent) φάρμακα.

Μάλιστα, μετά τις οδηγίες προς ναυτιλλομένους, ο υπουργός Υγείας έφτιαξε το πολυνομοσχέδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται το πλαίσιο τιμολόγησης, συμπεριλαμβάνοντας εν μέρει όσα του ζήτησε ο Φρουζής. Τις ημέρες εκείνες, ο ΣΦΕΕ έβγαλε ανακοίνωση με την οποία διατύπωνε ενστάσεις επί της επίμαχης ρύθμισης, ωστόσο τελικά στις αρχές του Ιανουαρίου του 2014 οι αλλαγές στην τιμολόγηση δημοσιεύονται σε ΦΕΚ.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα