Ενα τριετές αφιέρωμα στην Επανάσταση!

Το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» τιμά το 1821 και αρχίζει πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που θα κορυφωθεί το 2021Από τη 
Γιώτα Βαζούρα

Tο Θέατρο Τέχνης τιμά το ’21. Eνα μεγάλο τριετές αφιέρωμα, το οποίο αρχίζει φέτος και θα κορυφωθεί το 2021 με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, έχει ετοιμάσει για εμάς το ιστορικό Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν». Από τη Δευτέρα 26 Μαρτίου και για το επόμενο διάστημα στον θεατρικό οργανισμό θα φιλοξενούνται συζητήσεις με το κοινό, ομιλίες – στρογγυλές τράπεζες με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, αναγνώσεις κειμένων, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, διαγωνισμοί και πολλές ακόμη δράσεις.

Σύμφωνα με την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου, ο στόχος του προγράμματος με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 / Ποια είναι η σύγχρονη Ελλάδα» είναι να αναρωτηθούμε με τρόπο συλλογικό και πάνω απ’ όλα δημιουργικό από πού ξεκινήσαμε, αλλά και πώς φτάσαμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Οπως έχει γίνει γνωστό, η τριετής αυτή εορταστική αναζήτηση θα ολοκληρωθεί το 2021 με την παρουσίαση μιας μεγάλης θεατρικής παραγωγής, η οποία θα αντλήσει το υλικό της από το σύνολο των δράσεων που θα γίνουν στις δύο σκηνές του θεάτρου.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στη σκηνή της Φρυνίχου και θα περιλαμβάνει τόσο επιστημονικές όσο και καλλιτεχνικές εισηγήσεις. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης (αρχίζει στις 19.00) η διαπρεπής καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, του Πανεπιστημίου Αθηνών Ολγα Κατσιαρδή-Hering θα δώσει ομιλία με θέμα την «Ιστοριογραφία της Ελληνικής Επανάστασης», ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Πασχάλης Κιτρομηλίδης θα μιλήσει για τον «Διαφωτισμό και την ιδεολογική προετοιμασία της Επανάστασης», ενώ η επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Βασιλική Σειρηνίδου για την «Ελληνική οικονομία και κοινωνία πριν από την Επανάσταση». Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκομένους.
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η συγγραφική ομάδα Scene (+) θα δώσει στον ίδιο χώρο μια performance που φέρει τον τίτλο «Επαναστατικά αντικείμενα».

Η ομάδα, με συντονιστή τον Ανδρέα Φλουράκη, αποτυπώνει σκέψεις, προβληματισμούς, προσδοκίες και προσωπικές εμπειρίες μικρών επαναστάσεων, κοιτάζοντας με τα μάτια τού σήμερα την Ιστορία και τον απόηχο μιας εθνικής εξέγερσης. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό, ωστόσο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αξίζει να αναφερθεί πως η επόμενη εκδήλωση του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τις 23 Απριλίου, πάλι στη σκηνή της οδού Φρυνίχου.

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα είναι ο πρώτος από τους 21 καλλιτέχνες που θα συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας με 21 πρόσωπα – ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός θα ανταμώσει τον πρώτο Ελληνα κυβερνήτη, τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε μια εκδήλωση που φέρει τον τίτλο «Τα πρώτα 200 χρόνια είναι δύσκολα: προεόρτια μιας επετείου που επίκειται».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα