Σφαγή σε δημόσια θέα Τσακαλώτου – Στουρνάρα

Ανοιχτή διαφωνία σε εκδήλωση για το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και τον ρόλο της ιδιωτικής αποταμίευσηςΔηλητηριώδεις ατάκες αντάλλαξαν δημοσίως χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαιώνοντας το μεταξύ τους χάσμα. Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του κ. Τσακαλώτου ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, αλλά απλώς η Ελλάδα θα μετατραπεί «από μια χώρα με υπερβολικό χρέος σε μια κανονική ευρωπαϊκή υπερχρεωμένη χώρα»!

Οι δύο πάλαι ποτέ συμφοιτητές στην Οξφόρδη συμμετείχαν στην παρουσίαση μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το αναπτυξιακό πρότυπο. Παρότι έκαναν… φιλότιμες προσπάθειες να μη διασταυρώσουν τα ξίφη τους, αποφεύγοντας να μιλήσουν για το ακανθώδες ζήτημα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το 3ο Μνημόνιο, τελικά δεν απέφυγαν την ανταλλαγή «πυρών», καθώς διαφώνησαν ανοιχτά για το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και τον ρόλο της ιδιωτικής αποταμίευσης.

«Χιούμορ»

Στην αρχή της εκδήλωσης, ο υπουργός Οικονομικών και ο κεντρικός τραπεζίτης επιχείρησαν να ελαφρύνουν το κλίμα. «Μου είπαν να μην πω τίποτα για τον Στουρνάρα για να φύγουν οι δημοσιογράφοι. Μπορεί, βέβαια, να τα πω αφού φύγουν» είπε γελώντας ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν θα υπάρχει δράμα, μπορούν να φύγουν οι κάμερες».

Ωστόσο, στη συνέχεια, όταν ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η οικονομία χρειάζεται αύξηση της ιδιωτικής αποταμίευσης και αξιοποίηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος με ενίσχυση του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ειρωνικά ότι θα τρίζουν τα κόκαλα των καθηγητών του κ. Στουρνάρα που έχουν πεθάνει ή όσοι ζουν θα θέλουν να πηδήξουν από τον 5ο όροφο! Ο τελευταίος ανταπάντησε: «Μου αρέσει ο Ευκλείδης, γιατί υπερασπίζεται θέσεις που δεν πιστεύει».

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε χθες στη Βουλή ότι έως τον Αύγουστο θα μηδενιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες φθάνουν σήμερα τα 3,4 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα