Πρόεδρος με ποσοστά τσάρου

Μόνιμος κάτοικος… Κρεμλίνου ο Πούτιν, που συγκέντρωσε το 76% των ψηφοφόρων στις ρωσικές εκλογές της Κυριακής!Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στη σκιά της «υπόθεσης Σκριπάλ», που έχει αναβιώσει τον Ψυχρό Πόλεμο και έχει βάλει -νέα- φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας και Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να «ξορκίσει» το φάντασμα της αποχής και να σαρώσει στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα του.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο 66χρονος πρόεδρος της Ρωσίας θα ξεκινήσει την τέταρτη θητεία του στο Κρεμλίνο, έχοντας λάβει το 76,67% των ψήφων των συμπατριωτών του, με τη συμμετοχή στις κάλπες να αγγίζει το 67,4% – ποσοστό κατά τι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο των εκλογών του 2012, το οποίο είχε αγγίξει το 65%.

Παίζοντας ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο Πούτιν -που ήδη έχει δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορεί να είναι υποψήφιος και μετά το 2024- έσπευσε χθες να κάνει και… χιούμορ απαντώντας στους εκπροσώπους του Τύπου που τον ρώτησαν σχετικά: «Αστειεύεστε. Τι θα κάνω; Θα μείνω εδώ έως ότου φτάσω τα 100; Οχι!».

Δεδομένο πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να θεωρείται πως η τέταρτη θητεία του Πούτιν αναμένεται, εκτός των άλλων, να είναι και προεδρική θητεία-προετοιμασίας του διαδόχου του, ενώ τα επόμενα έτη θα φουντώνει η συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Ισχυροποιημένος

Μέχρι τότε, όμως, η διεθνής κοινότητα, και δη η Δύση, θα πρέπει να συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να τον αντιμετωπίζει, καθώς απέναντί της ο Ρώσος πρόεδρος επιβάλλεται και από την ίδια την Ιστορία πλέον, ίσως πιο εμφατικά από ποτέ, ως «ο πιο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου».
Αλλωστε, αυτός ήταν που κατάφερε όσα δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί του, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Να επαναφέρει στο προσκήνιο τη Ρωσία, ως ισότιμο συνομιλητή απέναντι στις δυνάμεις της Δύσης. Τον πρόεδρο Πούτιν για την επανεκλογή του, με φόντο βέβαια και τη ρωσοτουρκική συνεργασία στη Συρία, συνεχάρη χθες ο Ερντογάν, ενώ η Μέρκελ με μήνυμά της έκανε το ίδιο, ευχόμενη στον Ρώσο πρόεδρο «καλή επιτυχία» στο έργο του, ζητώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Μόσχα ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για τις παγκόσμιες προκλήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα