Βουλή: Στον αέρα η προκαταρκτική επιτροπή για τη Novartis

Αποχώρησε χθες όλη η αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για μεγάλο φιάσκοΡεπορτάζ
Κατερίνα Κανάκη

Στον αέρα βρίσκεται η προκαταρκτική επιτροπή για τους «10» της Novartis, αφού έχει πλέον ουσιαστικά διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να αποχωρεί από την επεισοδιακή συνεδρίαση μέχρι… νεωτέρας και την υπόθεση να παίρνει σιγά σιγά τον δρόμο της επιστροφής στη Δικαιοσύνη, που εν τέλει θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων αποχώρησαν χθες, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επιθυμεί τη διαλεύκανση της υπόθεσης (υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει αποχωρήσει ήδη εδώ και δύο εβδομάδες). Εκ μέρους της Ν.Δ., ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για σκευωρία της κυβέρνησης και στημένη επιτροπή. Οπως είπε: «Τώρα επιμένουν στη σπίλωση πολιτικών προσώπων και αρνούνται την εξέταση της ουσίας της υπόθεσης».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επέμεινε στην κλήση μαρτύρων, προστατευόμενων και μη, και χαρακτήρισε παράλογο να καλούνται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα να γνωμοδοτήσουν αν είναι αρμόδια η Βουλή για την υπόθεση. «Είναι ευτελισμός της διαδικασίας, παραβίαση δικονομικών κανόνων για να φτάσουμε σε φιάσκο» είπε χαρακτηριστικά.

Οτι η κυβέρνηση οδηγεί την προανακριτική σε «ευθανασία μέσω Θήβας» και πως το Ποτάμι δεν θα γίνει «ταπετσαρία» σε αυτό το επικοινωνιακό κόλπο τόνισε ο Γιώργος Αμυράς, ενώ για φιάσκο μεγαλύτερο από αυτό της υπόθεσης Παπαντωνίου έκανε λόγο ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ενωση Κεντρώων. Από την επιτροπή αποχώρησε και η Χρυσή Αυγή.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε προσχηματική την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ενώ στην ουσία παραδέχθηκε ότι η υπόθεση βαίνει προς τη Δικαιοσύνη. «Αν προκύψει αρμοδιότητα της Βουλής, σημαίνει ότι η Βουλή καταλήγει οπωσδήποτε στην αποσβεστική προθεσμία και την παραγραφή των εγκλημάτων. Εάν η Βουλή κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο, στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια, εκεί όπου γίνεται διαλεύκανση» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι «διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη», δηλώνοντας ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Βουλή σημαίνει εξάλειψη, Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη» δήλωσε αυτολεξεί σε δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της προκαταρκτικής Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι η επιτροπή «θα γράψει ιστορία», από τη στιγμή που «θα ανοίξει τον δρόμο ώστε το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να αποτελέσουν παρελθόν». Λίγο μετά το μπαράζ αποχωρήσεων το Μαξίμου έκανε λόγο για «απόδραση υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων».

Απαντώντας, πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν πως «από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνο η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Να σημειωθεί ότι, παρά τις αποχωρήσεις, τα εναπομείναντα μέλη της προκαταρκτικής αποφάσισαν να καλέσουν την επόμενη εβδομάδα τους υπόλοιπους εννέα από τους 10 αναφερομένους (πλην Βενιζέλου, που έχει ήδη καταθέσει) για να τοποθετηθούν, αρχής γενομένης από τον Αντώνη Σαμαρά. Αβέβαιο παραμένει φυσικά το αν έστω και ένας εξ αυτών αποφασίσει να δεχτεί την πρόσκληση της πλειοψηφίας…

Γεωργιάδης: Σκευωρία από ΚΕΕΛΠΝΟ και Πολάκη

Υποκλοπή και αλλοίωση αρχείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ κατήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης, δείχνοντας ως υπαίτιο της «σκευωρίας» τον Παύλο Πολάκη, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να τον ενοχοποιήσει για «23 δήθεν παράνομες προσλήψεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας του. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι αποτελούν «αποδείξεις» των αρχικών ισχυρισμών του, ότι επρόκειτο για 70 συνολικά προσλήψεις που έγιναν με απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ (16/11/2013), χωρίς καμία εμπλοκή του κ. Γεωργιάδη.

Οπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, αυτή η απόφαση «είχε εξαφανιστεί» από το πρωτόκολλο του ΚΕΕΛΠΝΟ από εταιρία φύλαξης, αντί 8.000.000 ευρώ. Πριν από λίγες ημέρες, συνέχισε, το σωματείο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έλαβαν e-mail από «μη ανιχνεύσιμη διεύθυνση».

Φλασάκι

Ο αποστολέας του περιέγραφε ότι κατά τη μετακόμιση κουτιών έπεσε στα χέρια του ένα φλασάκι με τα «εξαφανισμένα» αρχεία (βρίσκονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος), τα οποία μεταξύ άλλων ανέφεραν: «Η εταιρία φύλαξης να συνεχίσει τον πλήρη αποκλεισμό του πρωτοκόλλου και των αποθηκών, να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο ώστε οι υπάλληλοι να μην αντιληφθούν τι συμβαίνει». Και από κάτω: «Να αφαιρεθούν τελείως τα έγγραφα με τα πρωτόκολλα που είπαμε, αφού τα ξαναδώ».
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα παραπάνω ανήκουν στον κ. Χατζούδη, που έχει κάνει το αρχείο και είναι συνεργάτης του κ. Πολάκη. Για μυθιστόρημα που δεν αξίζει διάψευση έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης.

Επίθεση του Τζανακόπουλου στον Κυριάκο για τη μη παραίτηση

Ευθεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με αφορμή τη χθεσινή επιστολή και το εξώδικο του Αδωνη Γεωργιάδη στη «δημοκρατία» και στον Μανώλη Κοττάκη, με το οποίο γνωστοποιούσε ότι είχε υποβάλει μεν την παραίτησή του για όσα αποκαλύπτονται σχετικά με την υπόθεση της Novartis, αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή από την ηγεσία. «Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Novartis, από τη στιγμή που δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Γεωργιάδη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψής του», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πιθανό η συγκεκριμένη υπόθεση «να αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό του κόμματος». «Η στάση του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Novartis, όπως η ίδια η εταιρία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017, αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψής του» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε ακόμη ένα μήνυμα προς τον Γιάννη Στουρνάρα, κρατώντας ψηλά την κόντρα της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. «Η Τράπεζα της Ελλάδος και ο κεντρικός τραπεζίτης στα ζητήματα γενικής πολιτικής, όπως οι όροι εξόδου από το πρόγραμμα, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν γνώμη, αλλά όχι να προχωρούν σε παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα» σημείωσε. Αίσθηση, πάντως, προκαλούν οι κεραυνοί του Νικήτα Κακλαμάνη κατά του κ. Στουρνάρα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής καταλόγισε ευθέως στον διοικητή της ΤτΕ την εκλογική ήττα της Ν.Δ. το 2015, με το σκεπτικό ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά που έφερε τον ΕΝΦΙΑ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα