«Καίνε» τον Σαρκοζί τα ευρώ του Καντάφι

Κατηγορείται ότι έκανε εκστρατεία το 2007 με τα «μαύρα» λεφτά του Λίβυου δικτάτοραΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σοβαρό κίνδυνο να περάσει το επόμενο εικοσιτετράωρο στη φυλακή διατρέχει ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τέθηκε χθες υπό κράτηση για ανάκριση, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενες παρατυπίες σε σχέση με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας που έκανε το 2007! Μέρος των χρημάτων για τη συγκεκριμένη εκστρατεία φαίνεται ότι προήλθε από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι.

Η κράτηση Σαρκοζί, που προκάλεσε χθες πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, είναι αποτέλεσμα έρευνας η οποία ξεκίνησε επισήμως τον Απρίλιο του 2013. Ωστόσο οι πρώτες υποψίες για τις οικονομικές σχέσεις Σαρκοζί – Καντάφι είχαν γεννηθεί δύο χρόνια νωρίτερα, με δημοσιεύσεις του ιστότοπου Mediapart.

Ο Σαρκοζί προσήλθε μόνος του στο τμήμα, ενώ μετά το πέρας της ανάκρισης οι αστυνομικοί θα αποφασίσουν αν θα τον παραπέμψουν στους δικαστές για να του απαγγελθεί κατηγορία. Κομβική στην υπόθεση υπήρξε η μαρτυρία του Γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος είχε ενημερώσει τις Αρχές ότι από τον Νοέμβριο του 2006 ως τις αρχές του 2007 είχε μεταφέρει από την Τρίπολη της Λιβύης στο Παρίσι βαλίτσες με χρήματα (περίπου 5.000.000 ευρώ) προερχόμενα από το καθεστώς Καντάφι. Το συνολικό ποσό που σύμφωνα με πληροφορίες «ταξίδεψε» σε βαλίτσες και βαλιτσάκια από τη Λιβύη στη Γαλλία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 50.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι τρεις «μεσολαβητές» στην υπόθεση είχαν «περίεργη» τύχη: Ο Γάλλος επιχειρηματίας Αλεξάντρ Ντζουχρί συνελήφθη την περασμένη Κυριακή στο Λονδίνο εξαιτίας ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του Καντάφι, Μπασίρ Σαλέχ, έπεσε πριν από μερικές εβδομάδες θύμα άγριας επίθεσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, ενώ ο Σουκρί Γκανέμ, πρώην υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, πέθανε κάτω από «περίεργες συνθήκες» το 2012. Το πτώμα του «αλιεύθηκε» στον Δούναβη μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα