«Μπουρλότο» Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ

Στέλνει ερευνητικό πλοίο για να κάνει γεωτρήσεις, ενώ κουνάει απειλητικά το δάχτυλό του στις Ηνωμένες ΠολιτείεςΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Δεν σταματά να βάζει φωτιές με τις προκλητικές δηλώσεις του, «εξάγοντας» τη νευρικότητά του σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως και στην -ούτως ή άλλως- εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κι αυτό συνέχισε να κάνει και χθες ο «σουλτάνος», αποφασίζοντας να στείλει ερευνητικό πλοίο στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο, όπως τόνισε, να προασπίσει «τα δικαιώματα» των Τουρκοκυπρίων!

«Ξέρω πως θα επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας αλλά και της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου» είπε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του. Και συνέχισε: «Θα προχωρήσουμε μαζί, θα επενδύσουμε σε αυτό μαζί. Η αντιπροσωπία που θα διαμορφωθεί, η ομάδα που θα διαμορφωθεί, θα κάνει γεωτρήσεις για όλους και ό,τι βρεθεί θα μοιραστεί στη Βόρεια και τη Νότια Κύπρο, ανάλογα με τον πληθυσμό τους»!
Νωρίτερα ο «σουλτάνος» είχε φροντίσει να στρέψει εκ νέου τα πυρά του κατά της Ουάσινγκτον, η οποία τις τελευταίες ώρες δείχνει σαφή διάθεση -σύμφωνα με αναλυτές- να τον «φρενάρει» στην Αφρίν.

«Πού ήσασταν;»

Απαντώντας σε δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου, ο οποίος είχε εκφράσει την ανησυχία των ΗΠΑ για την τουρκική προέλαση στην περιοχή αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών εκεί, ο Ερντογάν τόνισε: «Οταν εμείς εκφράζαμε τις ανησυχίες μας εσάς, πού ήσασταν; Πού ήσασταν όταν σας λέγαμε να καθαρίσουμε την τρομοκρατική οργάνωση;», αναφερόμενος προφανώς στο κουρδικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο της Αγκυρας.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος και κουνώντας ξανά το δάχτυλο προς την Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να πει ακόμη: «Αν είμαστε ο στρατηγικός εταίρος σας, θα πρέπει να μας σέβεστε, να πορεύεστε στο πλευρό μας». Ενώ κάνοντας σαφή αναφορά στους ρωσικούς S-400 με τους οποίους θα εξοπλιστεί η Τουρκία, πρόσθεσε: «Θελήσαμε να αγοράσουμε όπλα από εσάς, δεν το θέλατε. Ομως δώσατε δωρεάν όπλα και πυρομαχικά στους τρομοκράτες. Τι είδους συνεργασία είναι αυτή;»

Η ουσία είναι πως πλέον η ένταση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσινγκτον φαίνεται πως κινδυνεύει να οξυνθεί περαιτέρω, καθώς ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, μεταξύ των οποίων και η Μανμπίτζ, όπου είναι αναπτυγμένοι εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου εντός του 2018 θέλει ο «σουλτάνος»!

Φιέστες, ψαλίδια και… κορδέλες ονειρεύεται ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χθες επανήλθε στο θέμα της πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία κατασκευής να ξεκινήσει εντός του 2018 και πως ο ίδιος θα σπεύσει να κάνει τα εγκαίνια -με τιμή και δόξα- έχοντας στο πλευρό του τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν! Το πώς θα προλάβει η Αγκυρα να δηλώσει ετοιμότητα προς την κατεύθυνση υλοποίησης των πυρηνικών ονείρων του «σουλτάνου» μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές.

Κι αυτό διότι, μόλις πριν από λίγο καιρό, καλά πληροφορημένες πηγές γύρω από την υπόθεση δήλωναν ότι το πρόγραμμα -αξίας 20 δισ. δολαρίων- είναι πολύ πιθανό να μην είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023, όπως είναι ο στόχος, καθώς η ρωσική εταιρία που κατασκευάζει τον σταθμό, η Rosatom, προσπαθεί μάταια να βρει ντόπιους εταίρους.

Συγκεκριμένα, η Rosatom αναζητεί Τούρκους επιχειρηματίες-εταίρους για να αναλάβουν το κόστος του 49% του σχεδιαζόμενου πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας. Ο σταθμός που η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Αγκυρας από τις εισαγωγές ενέργειας.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα