Με πέντε προτεινόμενες ονομασίες ταξιδεύει αύριο στην ΠΓΔΜ ο Κοτζιάς

Δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια (είναι προγραμματισμένη για αύριο), ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε χθες ότι……το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια. Οπως είπε, η χώρα του απάντησε και έστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών, όπως υποστήριξε ο ίδιος, πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία θα συνεχιστεί στη Βιένη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 30 Μαρτίου.

Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ έκανε γνωστό ότι τα Σκόπια παρέδωσαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις. Οπως είπε, υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, συνεχίζοντας πάντως τις προκλητικές δηλώσεις. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, εάν σκοπός είναι να βρεθεί μια βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της “Μακεδονίας” και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου θα διαφανεί αν το επόμενο διάστημα οι διαπραγματεύσεις θα μπουν σε τροχιά επίλυσης, με χρονικό ορίζοντα τον προσεχή Ιούλιο και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ή θα υπάρξουν νέα εμπόδια. Ο υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεών του πέντε προτεινόμενες ονομασίες, προκρίνοντας το «Νόβα Ματσεντόνια» και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» στη σλαβική γλώσσα, με τη δεύτερη να είναι ακόμη πιο αρεστή στην ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ σε προχθεσινή δήλωσή του είχε εκφράσει την πίστη ότι «είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος, αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα