Ντοκουμέντα της Επανάστασης

Σπάνια ιστορικά κειμήλια από τις οικογένειες Μακρή και Στάικου εκτίθενται στο Μουσείο των ΑθηνώνΑπό τη 
Γιώτα Βαζούρα 

Μοναδικά κειμήλια των ιστορικών οικογενειών Μακρή και Στάικου, που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην Εξοδο του Μεσολογγίου, έρχονται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία. Η επίκαιρη έκθεση με τίτλο «Η Εξοδος του Μεσολογγίου και οι οικογένειες Δημητρίου Μακρή και Στάικου» εγκαινιάζεται αύριο. Στην παρουσίαση θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς σπάνια αντικείμενα που ανήκαν στον στρατηγό και αρχηγό της Εξόδου της Μεσολογγίου, τον Δημήτρη Μακρή, αλλά και στην οικογένεια των Στάικων, δύο ιστορικά γένη που έλκουν την καταγωγή τους από το Μεσολόγγι.

Τα κειμήλια πλέον ανήκουν στις μόνιμες συλλογές του μουσείου, αφού δωρήθηκαν από τον Πέτρο Στάμου Μακρή – Στάικο. Παράσημα και μετάλλια, έγγραφα, πορτρέτα, σπάθες κοσμούν τις προθήκες του μουσείου ως μια ανάμνηση του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισαν οι δύο οικογένειες στην Επανάσταση του 1821.

Ο δωρητής είναι γνωστός στο κοινό για την ιστορική παιδεία του. Ο κ. Μακρής – Στάικος, ο οποίος έχει εγκαταλείψει τη δικηγορία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ασχολείται με την ιστορική έρευνα. Η πιο πρόσφατη εργασία του εκδόθηκε το 2014 από τις εκδόσεις Ικαρος με τίτλο «Δεκέμβρης 1944» και συνιστά, κατά τους γνωρίζοντες, έναν ερευνητικό άθλο, αφού ο δημιουργός της μελέτησε με επιμέλεια τα βρετανικά αρχεία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα κειμήλια πλαισιώνονται με εκλεκτά χαρακτικά έργα και μοναδικά βιβλία που αναφέρονται στην Εξοδο και προέρχονται από την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.

• Info: Η έκθεση «Η Εξοδος του Μεσολογγίου και οι οικογένειες Δημητρίου Μακρή και Στάικου» εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5, πλατεία Κλαυθμώνος). Εως και τις 22 Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα