Η ψηφιακή κλοπή του αιώνα

Στο φως της δημοσιότητας οι σκοτεινές μέθοδοι της Cambridge Analytica για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης αλλά και των εκλογώνΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Συνεχίζεται το θρίλερ με την υπόθεση της συλλογής προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών του facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους από την εταιρία ανάλυσης δεδομένων Cambridge Analytica, η οποία τα χρησιμοποίησε για να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις σκοτεινές μεθόδους της βρετανικής εταιρίας αποκάλυψε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Cambridge Analytica Αλεξάντερ Νιξ, μιλώντας σε δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4, ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως υποψήφιος πελάτης από τη Σρι Λάνκα. Τα άκρως αποκαλυπτικά που είχε να πει ο Νιξ καταγράφηκαν από την κρυφή κάμερα του «μυστικού» δημοσιογράφου και στη συνέχεια μεταδόθηκαν από τη βρετανική τηλεόραση, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αποπομπή του από την Cambridge Analytica.

Ο Αλεξάντερ Νιξ καθ’ όλη τη διάρκεια της -καταγεγραμμένης- συζήτησης επαίρετο για τα «κατορθώματα» της εταιρίας του. Μάλιστα, σε ένα σημείο υποστήριξε ότι συναντήθηκε «πολλές φορές» με τον υποψήφιο τότε Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας ότι η εταιρία του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του. «Κάναμε όλη την έρευνα. Καταγράψαμε όλα τα δεδομένα. Κάναμε όλες τις αναλύσεις. Κάναμε όλες τις στοχεύσεις. Τρέξαμε όλη την ψηφιακή εκστρατεία και η βάση δεδομένων μας ενημέρωνε τη στρατηγική τους» εξήγησε ο Νιξ στον «μυστικό» δημοσιογράφο.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του Αλεξ Τέιλερ, επικεφαλής του τμήματος δεδομένων της βρετανικής εταιρίας, ο οποίος τόνισε ότι η Cambridge Analytica είναι υπεύθυνη για την επιτυχία του Τραμπ μεταξύ των Εκλεκτόρων, στους οποίους οφείλεται η νίκη του.

Νέα στοιχεία

Την ίδια ώρα, πρώην εργαζόμενος στην Cambridge Analytica ανέφερε ότι ο τότε αντιπρόεδρος και εκ των στενότερων συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στίβεν Μπάνον, επέβλεπε προσωπικά τη συλλογή των στοιχείων από το facebook, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν στην προεκλογική εκστρατεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Cambridge Analytica είχε καταθέσει προσφορά για να συμμετάσχει στην εκστρατεία για το Brexit, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πάρει τη δουλειά. Την ίδια ώρα η εταιρία Facebook βλέπει τις μετοχές της να κατρακυλούν και την αξία της να μειώνεται μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια! Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί επενδυτές κατέθεσαν αγωγή κατά της εταιρίας. Από την πλευρά της η Facebook, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι εξαπατήθηκε από την Cambridge Analytica και ότι όλα τα στελέχη της εταιρίας είναι εξοργισμένα από την εξαπάτηση αυτή!

Ξεκινά εκστρατεία #DeleteFacebook

«Ενός κακού μύρια έπονται» έλεγε ο Σοφοκλής, γνωμικό που ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του facebook. Στον απόηχο του σκανδάλου με την Cambridge Analytica και ενώ βλέπει την τιμή της μετοχής του να βουλιάζει, το facebook έρχεται τώρα αντιμέτωπο και με την εκστρατεία #DeleteFacebook (διαγράψτε το facebook), η οποία στηρίζεται από όλο και περισσότερους χρήστες. Μεταξύ τους και ο συνιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp Μπράιαν Ακτον, ο οποίος έγραψε χθες στο twitter: Είναι ώρα #DeleteFacebook.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα